Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åre kn, MÖRSILS-BYE 3:4 MÖRSILS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MÖRSILS KYRKA
12/31/04
Motivering
Mörsils kyrka och kyrkogård inordnas ett symmetriskt mönster med de planterade björkarna längs grusgångarna som leder från de två entréerna fram till kyrkan och de raka raderna av gravvårdar, vilket accentuerar kyrkobyggnadens nyklassicistiska form. Stigporten med de vitputsade murade stolparna och smidesgrinden förstärker den nyklassicistiska idealet ytterligare.

Kyrkans exteriör har en i hög grad välbevarad nyklassicistisk karaktär där lanterninen med sin nygotiska prägel avslöjar att kyrkan uppfördes under en period då arkitekterna började hämta inspirationen från andra äldre arkitektoniska stilar. I interiören präglas kyrkorummet av tre tidsperioder. Nybyggnadstiden på 1850-talet som fortfarande i hög grad präglar rummet, ombyggnaden och restaureringen 1931, samt ombyggnaden 1977 då brudkammare och kapprum inrättades längst ned i kyrkorummet. Färgsättningen verkar till stor del vara ändrad vid dessa restaureringar och det är svårt att avgöra i hur hög grad detta påverkat kyrkorummets karaktär. En stor del av den ursprungliga inredningen är dock bevarad.

Altarväggens uppbyggnad med de stora målningarna på båda sidor om altaruppsatsen och perspektivmålningen tillhör de märkligaste inslagen från byggnadstiden och ger en särskild karaktär åt kyrkorummet. Denna typ av heltäckande dekoration av altarväggen är idag mycket ovanlig i Jämtland.

Att särskilt tänka på i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkogårdens symmetriska uppbyggnad med gångar och alléer

Kyrkans föga förändrade exteriör

Korväggens ovanliga målningar med den inkorporerade altaruppsatsen

Den fasta inredningen i form av predikstol, bänkinredning, läktarbarriär, orgelfasad