Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, MAGISTRATEN 1 VÅRFRUKYRKAN

 Anläggning - Värdering

VÅRFRUKYRKAN
5/17/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Vårfrukyrkan utgör tillsammans med rådhuset och den övriga bebyggelsen runt torget en mycket väl sammanhållen bebyggelsestruktur med småstadskaraktär, som även utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkobyggnaden
Vårfrukyrkan utgör en mycket välbevarad representant för de stora och påkostade stadskyrkorna som uppfördes i de medeltida städerna med bl a inflytande från invandrande handelsmän och hantverkare. Kyrkan är en av Östergötlands få medeltida tegelkyrkor och har trots ett flertal omändringar och bränder behållit en medeltida höggotisk karaktär avseende volym och exteriör utformning med bl a strävpelare, glaserat tegel, friserna och östgavelns blinderingar. Takets utformning tillkom efter branden 1718 och tornhuven fick sitt nuvarande utseende 1776 efter förebild av Adelcrantz rådhus, som uppfördes 1770. Även ytterportarna härstammar sannolikt från 1700-talet och eventuellt kan västporten klarat sig genom branden.

Interiören präglas av kyrkorummets rymd genom de höga valven och de stora spetsbågiga fönsteröppningarna. De talrika gravhällarna och begravningsvapnen utgör en ovärderlig källa till kunskap om äldre tiders bildvärld och begravningstraditioner. De visar även på borgerskapets starka ställning i staden. Den fasta inredningen, som bl a bänkar, predikstol, altarring och orgel har tillkommit vid ett flertal olika tillfällen. Den senaste genomgripande restaureringen genomfördes 1927 av arkitekt Erik Fant och gav bl a interiörens olika delar en sammanhållande färgsättning. Hans tillägg i kyrkan har därigenom stora arkitektur- och restaureringshistoriska värden. Wahlbergs orgel från 1772 med tilläggen från 1939 är en av landets mest uppmärksammade orglar. Orgeln utgör, enligt orgelkonsulten Axel Unnerbäck, en milstolpe i såväl svensk som dansk orgelhistoria. Den räknas allmänt som en av vårt lands klangligt bästa större orglar.

Sammanfattning
Vårfrukyrkan utgör tillsammans med rådhuset och bebyggelsen vid torget en väl sammanhållen småstadsmiljö med mycket stora kulturhistoriska värden.

Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden och utgör som helhet ett nationellt kulturarv. Att bevara kyrkobyggnaden i sin nuvarande skepnad med den information den bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena. I stort sett alla delar av kyrkorummets inredning är omistliga komponenter i kyrkans nuvarande helhetsgestaltning.

Orgeln som helhet har ett stort kulturhistoriskt, orgelhistoriskt och musikaliskt värde.