Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, HASSLE 6:1 M.FL. HASSLE KYRKA

 Anläggning - Värdering

HASSLE KYRKA
4/12/06
Motivering
KYRKOMILJÖN -Hassle kyrka har ett öppet läge på en rullstensås i Nolhassles kyrkby, strax norr om Hasslerörs stationssamhälle. Till kyrkbyn hör den före detta prästgården, ett arrendatorsboställe och ytterligare några gårdar. Den medeltida kyrkplatsen ligger i en vägkorsning.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den ovala kyrkogården inramas på tre sidor av en trädrad och en kallmur av tuktad natursten. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar. Grusgångar leder från grindarna mot kyrkan. Nordöst om kyrkan finns ett bårhus, troligen från tidigt 1900-tal. Kyrkogården indelas i kvarter och enstaka vårdar omges av stenram eller järnstaket. Norr om kyrkan är en minneslund från 1990-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Hassle kyrka uppfördes 1879 efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist. Från föregående kyrka överflyttades ätten Falkenbergs 20 gravkistor och placerades under koret. Kyrkans spetsiga, gavelförsedda torn är orienterat mot öster, medan koret och en femsidig sakristia ligger i väster. Exteriörens tandsnittsprydda taklist, profilerade gesimser och omfattningar, rundbågiga fönsteröppningar och utkragade portaler är typiska för det sena 1800-talets kombination av klassiserande och stilimiterande nystilar. Portarna är sannolikt ursprungliga.
Det breda kyrkorummet med tidstypiskt kassettindelat tredingstak indelas genom träpelare i tre skepp. Interiören har en enhetlig prägel av byggnadstidens klassiserande ideal. Koret öppnar sig mot sakristian genom en bred triumfbåge med språkband samt altarskrank. Adelaide Leuhusens altarmålning omges av en arkitektoniskt utformad, klassiserande ram. Såväl altarprydnad som bänkinredning, predikstol och orgelfasad är ursprungliga. De Falkenbergska gravkistorna under koret undersöktes 1941-1942. 1970 iordningställdes gravkammaren och en läktarunderbyggnad tillkom. Kyrkan fick sin nuvarande färgsättning. Från föregående kyrka har bevarats en medeltida sandstensdopfunt med trälock, gravhällar och begravningsvapen från 1600 - 1700-talet samt på tornvinden skulpturdelar till en altaruppsats från 1700-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan ligger i en kyrkby på medeltida kyrkplats
-Kyrkans exteriör är en välbevarad representant för de stora, nystilskyrkor som uppfördes under slutet av 1800-talet
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
-Interiörens enhetliga, klassiserande karaktär
-Tredingstak och inredning från kyrkans byggnadstid
-Gravkammare, gravhällar och begravningsvapen visar kyrkplatsens anknytning till Börstorps slott
-Medeltida dopfunt med trälock och delar av altaruppsats från föregående kyrka
-Kyrkogårdens bårhus, stenmur, smidesgrindar, grusgångar och äldre gravvårdar