Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tranemo kn, MÅNSTAD 5:1 MÅNSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MÅNSTADS KYRKA
11/11/05
Motivering
MÅNSTADS KYRKA är högt belägen på en gräsbevuxen kulle i utkanten av Månstads samhälle. Kyrkans klockstapel står väster om kyrkan och församlingshemmet (1994) ligger sydväst om kyrkan, på platsen för en äldre skolbyggnad. Kyrkogården, med karaktärsskapande terrasseringar från 1938, sträcker sig runt kyrkan och inhägnas runt om av stenmurar med trädkrans från 1884.

På den nuvarande kyrkplatsen lär ha funnits en träkyrka på 1200-talet. Denna brandhärjades på 1400-talet och då uppfördes den nuvarande stenkyrkan. Kyrkans nuvarande planform är resultatet av en ombyggnad 1831 då korpartiet fick en tresidig avslutning, typisk för Västsverige. I samband med detta vidbyggdes sakristian i norr. Vapenhuset av trä uppfördes vid långhusets västgavel 1893. Kyrkans planform och exteriör präglas av tillkomsttiden och ombyggnaderna under 1800-talet.

Interiören karakteriseras av olika tidsskikt men det dominerande är 1800-talets enkla nyklassicism. Förändringar under 1800- och 1900-talen präglar kyrkorummet, så som trätunnvalvet från 1831-32 och den samma år ombyggda bänkinredningen. Vid denna renovering återuppsattes på predikstolen bevarade träskulpturer från 1600-talet och äldre färger framtogs liksom läktarbröstningens äldre bemålning. Kyrkans medeltida triumfkrucifix inkomponerades i altarprydnaden efter ritningar av arkitekten Melchior Wernstedt. Kyrkans dopfunt har medeltida ursprung men okänd datering.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens terrasseringar, stenmurar med smidesgrind, trädkrans, trappor, krattade grusgångar och klockstapeln utgör viktiga miljöskapande inslag.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans välbevarade exteriör.
- Predikstolen
- Den medeltida dopfunten och triumfkrucifixet.