Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, PILA 1:1 HALLINGEBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HALLINGEBERGS KYRKA
10/10/03
Motivering
Hallingebergs kyrka, byggd 1760, stod klar före det sena 1700-talets intensiva kyrkobyggnads period. I Kalmar län finns ytterligare tre kyrkor byggda under 1750-talet - Södra Vi, Vissefjärda och Madesjö. Av dessa tre har Södra Vi kyrka exteriört flera stildrag från barocken som går igen i Hallingebergs kyrka t.ex. byggnadskroppens vilande karaktär samt enskilda arkitektoniska element som de elliptiska muröppningarna. Också i Vissefjärda kyrkas exteriör kan man ana spår av barocken, medan nyklassicistiska stildrag dominerar Madesjö kyrkas exteriör. Hallingebergs kyrka är ritad av en av 1700-talets främsta svenska arkitekter, överintendent Carl Hårleman. Hårleman är upphovsman till ett stort antal kyrkliga och profana byggnader runt om i Sverige, men Hallingebergs kyrka är den enda kyrkan i Kalmar län som han ritat.

Hallingebergs kyrka har renoverats vid ett flertal tillfällen. Exteriört är det framförallt tak och fönster som förändrats. Takmaterialet byttes 1830 från spån till tegel och 1937 till skiffer. Fönsterbågarna ska ha ändrats till rundbågiga fönster 1863.

När Hallingebergs kyrka inreddes var barockens stilepok till ända och interiören utformades med intryck från rokokon. Kyrkorummet fick en ljus och luftig utformning. Fasta inventarier såsom altaruppsats, predikstol och orgelfasad försågs med sirligt snidade och förgyllda utsmyckningar i typisk rokokostil. Arbetet utfördes av den ansedde bildhuggaren Nils Österbom, Norrköping. Altaruppsatsen, altartavlan, läktarbröstningens apostlabilder, predikstolen och orgelfasaden målades av konstnären Magnus Wikander. Stora renoveringar som också inbegrep förändringar av kyrkorummet har genomförts 1863, 1896-97 samt 1937. År 1863 höjdes altaret och altarringen byttes till en ny av gjutjärn. Kyrkorummets väggar försågs med en bröstning i mörka färger vid renoveringen 1896-97. Predikstolen målades i vitt och guld och de slutna bänkkvarteren byttes mot ekmålade bänkar i nygotisk stil. Renoveringen 1937 innebar ett försök att återställa kyrkorummet. Altarringen återställdes, kyrkorummets mörka bröstning togs bort och de nygotiska bänkarna sågades av och målades i blåa nyanser. Vid samma tillfälle reducerades antalet korbänkar från tre till en på var sida om koret. Trots bytet av bänkinredningar har Hallingebergs kyrka en välbevarad interiör. Bevarade inventarier från den äldre kyrkan i form av altarskåp och helgonfigurer utgör länkar till socknens historia. De är också värdefulla ur såväl konsthistorisk som religiös synvinkel.

Kyrkan, som är placerad högt i landskapet, utgör ett blickfång i omgivningarna. Här har socknens religiösa centrum legat under lång tid. Kyrkogården anlades i samband med kyrkans uppförande och bevarar flera äldre karaktärsdrag som smidda järnkors, grusgravar och linjegravar. Kyrka och kyrkogård tillsammans med närliggande bebyggelse utgör en värdefull kulturmiljö.

Sammanfattningsvis:
* Kyrkans exteriör och interiör är välbevarad och utgör ett av få exempel i länet på en kyrkobyggnad från 1750-talet.
* Kyrkans bevarade orginalinredning och byggnadsdetaljer, i flera fall tillverkade av erkänt skickliga konstnärer, utgör värdefulla historiska dokument som ännu är i bruk.
* Kyrka och kyrkogård tillsammans med närliggande bebyggelse skapar en värdefull kulturmiljö.