Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Alingsås kn, HEMSJÖ 16:1 HEMSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

HEMSJÖ KYRKA
9/1/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hemsjö kyrka ligger i en höglänt skogsbygd med flera sjöar. Kyrkplatsen är ny och belägen på en ås i en utspridd by. Invid kyrkan finns skola med flera byggnader av skiftande åldrar, ett postmodernt församlingshem, en gravhög och ett f.d. kommunalhus.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av kallmur och delvis av en trädrad. I muren finns öppningar med smidesgrindar och putsade grindstolpar. Kyrkogården genomkorsas av rätvinkliga grusgångar. Dessa i kombination med ett mycket stort antal stenramsgravar ger kyrkogården en stark 1800-talskaraktär. I ena hörnet av kyrkogården står ett vitputsat bårhus från 1961.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den vitputsade kyrkan är uppförd 1859 efter ritningar av arkitekt F W Scholander. Det breda långhuset avslutas med ett tresidigt kor. Stilen är nyklassicistisk med rundbågsfönster, symmetriskt placerade portar, hörnlisener och arkitraver. Tornets karnisprofilerade huv och spetsiga lanternin med koppartäckning ger exteriören ett drag av nystil. Interiören är i sin helhet ett tidigt exempel på det sena 1800-talets nystilar. Det breda långhuset bär ett tredingstak och har mot koret en vid rundbåge, kring vilken är ett bevarat språkband. I inredningen bildar altarskärm, altare, altarring (sektionerad 2003), nummertavlor, predikstol och läktare en enhet som sällan bevarats. Altaruppsatsen i barock är från den gamla sockenkyrkan liksom tre medeltida skulpturer, medeltida storklocka, målade läktarbröstfyllningar från 1724 och ett begravningsvapen. Orgelfasaden härrör från Lars Strömblads verk, byggt 1791 för Alingsås stadskyrka, ett arbete i utpräglat sengustaviansk stil. Den varma färgsättningen med inslag av rik marmorering (idag bäst bevarat på takets hålkäl) tillkom till stor del vid 1924 års renovering liksom John Hedæus' dekormåleri i triumfbåge och korfönster. På 1950-talet har vidare den slutna bänkinredningen byggts om och en läktarunderbyggnad med sedermera ny sakristia tillkommit liksom 1989 en kororgel.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet med intilliggande kyrkskola.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är en representant för kyrkobyggandet kring 1800-talets mitt.
- Interiören präglas av brytningen mellan nyklassicism och nygotik.
- Bevarad inredning från 1800-talet.
- Orgelfasad från 1791.
- Bevarad färgsättning på tak och dekor från 1920-talet.
- Inredning och inventarier från den föregående kyrkan.
- Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, grindstolpar, trädrad, grusgång och stenramsgravar.