Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åtvidaberg kn, BJÖRSÄTER 1:6 BJÖRSÄTERS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BJÖRSÄTERS KYRKA, BJÖRSÄTERS KYRKOGÅRD
1/1/00
Motivering
Kyrkan tillsammans med framför allt kyrkogårdens äldre östra del utgör en homogen bebyggelsemiljö, där kyrkobyggnaden, bogårdsmuren, grindstolparna och grindarna är samtida och samkomponerad till en helhet.

KYRKOGÅRDENS äldre östra del med murar, grindstolpar, grindar samt äldre gravvårdar och växtlighet utgör ett mycket betydelsefullt inslag i kyrkomiljön. Det är tydligt att de större, mer påkostade gravarna ligger intill kyrkan och de speglar delvis socknens tidigare sociala struktur.

KYRKOBYGGNADEN: Kyrkorummet är sällsynt med sin speciella planform, det ovanligt utformade och välkomponerade koret med altarpredikstol, altare, altarring och de välbevarade målningarna av Pehr Hörberg. Hörbergs muralmålningar täcker hela koret och är ovanliga genom att de är utförda direkt på väggen. Inredningen med predikstol, orgelfasad m.m. är av genomgående hög kvalitet. Kyrkan är även intressant ur ett regionalhistoriskt perspektiv, då den är ritad och uppförd av länsanknutna byggmästare, bl a Casper Seurling.

Delar av kyrkans träkonstruktion är uppförd av återanvänt virke från den rivna medeltida träkyrkan. De bevarade delarna av den medeltida träkonstruktionen utgör en unik källa till kunskap om äldre träbyggnadsteknik. Det kan även fortfarande finnas bemålade brädor kvar i konstruktionen.


- Kyrkan tillsammans med den äldre östra delen av kyrkogården utgör den ursprungliga anläggningen från år 1800.

- Kyrkans korparti med Pehr Hörbergs muralmålningar har ett mycket stort konsthistoriskt värde. De intar en särställning bland Hörbergs kyrkomålningar då de är målade direkt på väggen och täcker hela koret.

-Altarpredikstolen utgör den enda bevarade i Östergötland.

- Kyrkans historia är intimt förknippad med framför allt säteriet Ekhult. Gårdens ägare har genom årens lopp donerat betydelsefulla inventarier till kyrkan, som t ex predikstolen och altaruppsatsen.

- Från den medeltida kyrkan kvarstår en del byggnadsmaterial och inventarier, däribland dopfunten och krucifixet. Dessa föremål visar på en lång historisk kontinuitet och samband med den nu rivna medeltidskyrkan.