Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, LANDA 3:1 LANDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

LANDA KYRKA
6/7/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Landa är en lantlig liten socken i skogsbygd med kyrkan vid ett vägskäl omringat av gårdar. Tillsammans utgör detta en avskild bebyggelseenklav. En arm av Säveån passerar i kyrkans närhet.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Landa kyrkogård är förmodligen samtida med kyrkan, således från 1600-talet. Kyrkan står på en låg muromgärdad kulle med gravvårdarna koncentrerade till södra sidan av de vida öppna gräsytorna. Ett uthus står i ena hörnet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Landa kyrka är en av stiftets få träkyrkor. Mycket lite är känt om kyrkans byggnadshistoria, men 1768 fick den sin nuvarande form, då ett vapenhus med ett litet lågt klocktorn byggdes. Torntypen är kännetecknande för trakten. Interiören präglas av renoveringarna 1899 och 1915 och är ett anspråkslöst pärlspåntat kyrkorum. Öppen bänkinredning och en ovanlig liten hästskoformad altarring är från dessa renoveringar. Från 1600- och 1700-talen finns en ovanlig altartavla, predikstolen (moderniserad 1915) och en pelikanskulptur. Sakristian är inrymd bakom ett predikstolsskrank från förra sekelskiftet. Frånvaron av elektrisk belysning förstärker rummets intryck.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens kallmurar och smidesgrindar.
- Välbevarad exteriör från 1768.
- Interiörens enkla sekelskifteskaraktär med pärlspont.
- Altaruppsats och predikstol från 1600- och 1700-talen.
- Inredning från omkring 1900.