Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Herrljunga kn, REMMENE KYRKA 2:1 REMMENE KYRKA

 Anläggning - Värdering

REMMENE KYRKA
10/15/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Remmene kyrka omges av ett jordbrukslandskap med glest liggande gårdar. Strax intill södra kyrkomuren står ett välbevarat kyrkstall från 1916 med avträde. Förutom sitt miljöskapande värde representerar byggnaden en ofta riven byggnadskategori som vittnar om tiden före bil och vattenklosett.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkplatsen är medeltida men idag minner inget direkt om dess anor eller den medeltida kyrkans existens. Vid sakristians dörr står en runsten som låg i den gamla kyrkans vapenhusgolv. Kyrkogården har en 1800-talskaraktär med stenmurar, trädkrans troligen samtida med kyrkan, smidesgrindar och grusgångar men ingen kvartersindelning. Den nyare delen från 1950-talet har en allé av tidstypiska pyramidekar i tornets fond.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Remmene kyrka från 1870 ritades av Ludwig Hedin och har en mycket välbevarad förenklad nygotisk exteriör, typisk för sockenkyrkor. En femsidig sakristia tillbyggdes 1934 på den ursprungliga sakristian i den tresidiga avslutningen fogad till koret. Interiören har också kvar sin ursprungliga nygotiska prägel med spetsbågsdekor på altarring och läktarbröstning, men främst genom sina mycket ovanliga originalbänkar, vars skurna dekor går igen i fyllningarna på såväl predikstolskorg som dörrar och i fönstrens form. De når fortfarande sidoväggarna och ger kyrkan en särprägel. En förenklad variant finns i Fölene kyrka. Orgelfasaden från 1933 är väl anpassad till övrig inredning med spetsbågade öppningar. Vid den största renoveringen 1934 infördes bevarade artefakter från den gamla kyrkan, såsom altaruppsatsen i barock från 1726 av Michael Schmidt och den gamla predikstolskorgen, som intressant nog är mycket lik dem i pastoratets kyrkor i Eggvena och Fölene. Detta gäller även ljudtaket till predikstolen från 1700-talet som rekonstruerades 1962. Dopfunten är medeltida och är försedd med huggna liljor (en gammal gravvård med huggen lilja finns också) och samtliga överförda föremål vittnar om den historiska kontinuiteten på platsen. Läktaren har bänkar av annan modell bevarade på sydsidan. I vapenhuset finns båda läktartrapporna kvar.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkstallet.
- Kyrkogårdens stenmurar, trädkrans, smidesgrindar, runsten, liljesten och
grusgångar.
- Exteriören är intakt sedan byggnadstiden och en mycket god representant för
den förenklade nygotiken.
- Interiören är välbevarad med tydlig prägel av enkel nygotik.
- Bevarad ursprunglig inredning inklusive de mycket välbevarade ursprungliga
nygotiska nummertavlorna förvarade i tornet.
- Bänkgavlarnas dekor samspelar med och sammanfattar former och dekor i
kyrkorummet.
- Bevarade äldre inventarier.
- Båda läktartrapporna och läktarbänkarna.