Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Habo kn, PRÄSTEBOLET 1:9 M.FL. HABO KYRKA

 Anläggning - Värdering

HABO KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Habo kyrka ligger i ett kuperat odlingslandskap på Hökensås. Sju vägar löper samman på platsen som är ett gammalt sockencentrum med prästgård och f.d. skolbyggnad. På 1950-talet tillkom ett församlingshem.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan ligger i den östra delen av en långsträckt kyrkogård som i senare tid utökats åt väster. Kallmurar och sannolikt även trädrader och putsade grindstolpar härrör från 1850. På kyrkogården står en klockstapel från 1760. I öster finns en fristående sentida kyrkogård med bårhus ritat av arkitekt K M Westerberg 1945.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är en timrad basilika och därmed unik i landet. Den ombyggdes från korskyrka 1680 och fick sin basilikaform 1723 då även torn och vapenhus i väster tillkom. Planen är en rektangel med avfasade hörn och i dess östra ända är en tvåvånings sakristia. I nordost sticker den ursprungliga medeltida sakristian ut, vilken är av gråsten. Ett nytt vapenhus tillkom i norr 1908 och utvidgades 2003. Väggar och torntak är klädda med spån. Interiören präglas helt av barocken och den heltäckande målningsskrud som utfördes 1741-43 av Johan Kinnerus och Johan Christian Pettersson. Målningarna skildrar Fader vår, budorden och bibelscener. Intrycket förstärks av altaruppsats och predikstol, två monumentala bildhuggeriarbeten av Jonas Ullberg från 1723 samt fasaden från 1736 års Cahmanorgel. Arkitekturen blir än mer särpräglad till följd av alla läktare och loger som är inbyggda i kyrkorummet. Alla har varit avsedda för olika individer och grupper i socknen, vilket även dess placering starkt indikerar. Interiören ger en unik bild av estetik och samhälle på landsbygden under 1700-talet. Arkitektoniskt blandas medeltidens ideal med barockens. En harmonierande sluten bänkinredning tillkom vid 1908 års restaurering. Från medeltid är altare med relikgömma, dopfunt, primklocka och några träskulpturer.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och kyrkogård är en del av ett gammalt sockencentrum med tidigare prästgård och skola.
- Kyrkans unika exteriör är föga förändrad sedan 1723.
- Ursprungliga portar i väster och öster.
- Den medeltida sakristian utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Interiören är i sin helhet ett unikt dokument från 1700-talet och av nationellt intresse.
- Alla läktare och loger är i sin ursprunglighet viktiga delar av rummets helhet med bevarade bänkrader.
- Bevarad inredning och inventarier i barock.
- Målningar av Kinnerus och Pettersson.
- Sluten bänkinredning från 1908.
- Medeltida dopfunt, altare, primklocka och träskulptur.
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, grindstolpar, klockstapel och bårhus.