Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, JÄRSTAD 9:1 JÄRSTAD KYRKOGÅRD

 Anläggning - Värdering

JÄRSTADS KYRKA, JÄRSTAD KYRKOGÅRD
3/11/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med byggnaderna med tidigare skolanknytning och de övriga gårdarna en samlad kyrkbymiljö med ett framträdande läge i landskapet.

Kyrkogården
Mycket högt kulturhistoriskt värde i den bevarade helheten, främst grus-häck kvarteret och i ett stort antal enskilda gravvårdar, främst stenramsgravarna och gravarna med medaljonger. En ovanligt gammal 1600- talsvård, som bör tillhöra den allra första generationen gravstenar som överhuvudtaget stått på kyrkogårdarna (1603).

Kyrkobyggnaden
Järstad kyrka är den enda medeltida landsbygdskyrkan i Östergötland som uppfördes helt av tegel. Kyrkans medeltida konstruktion och karaktär är mycket välbevarad och utgör tillsammans med bl a spåren efter tidigare valv och murens opus spicatum, d v s fiskbensmönster m fl detaljer en unik kunskapskälla om medeltida tegelbyggnadsteknik. Takens spåntäckning och fasadens rundbågefris och blinderingar bidrar starkt till upplevelsen av den medeltida kyrkobyggnaden. Exteriören präglas även av den omfattande ombyggnaden som skedde i mitten på 1700-talet då fönsteröppningarna förstorades och takryttaren tillkom.

Interiören har en senmedeltida karaktär med bevarade valv och framtagna kalkmålningar samt med triumfbågens spetsbågiga form. De medeltida målningarna, med sina ovanliga bildframställningar, ger en intressant inblick i länets senmedeltida målningstradition. Till den medeltida byggnadsepoken hör även dopfuntscuppan och sakristiedörren. Under 1700-talet tillkom inventarier såsom predikstol och den nuvarande altaruppsatsen. Från 1800-talet härstammar de blyspröjsade fönsterbågarna, bänkar, läktarbarriär och altarring.

Sammanfattning
" Järstad kyrka är Östergötlands enda medeltida sockenkyrka som uppfördes helt av tegel.

" Kyrkans medeltida murverk, rundbågefrisen, fiskbensmurningen och blinderingen, valven och övriga medeltida byggnadsdetaljer, som t ex den järnbeslagna dörren till sakristian utgör värdefulla historiska dokument.

" De medeltida kalkmålningarna har mycket stora konst- och arkitekturhistoriska värden då de ger en inblick i länets kalkmålningstradition, men även genom att motiven med vapensköldarna berättar om de stormän som bekostat målningarna.