Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Boxholm kn, ÅSBO KYRKA 2:1 ÅSBO KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÅSBO KYRKA, Åsbo kyrkogård
11/22/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, gravkapellet, kyrkogården tillsammans med skola och byggnader med ursprungliga funktioner som klockargård, kyrkstallar och prästgård bildar en ålderdomlig kyrkomiljö som vittnar om platsens tidigare betydelse som socknens administrativa centrum.
Kyrkogården
En kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.
Kyrkobyggnaden
Kyrkan tillhör de medeltida kyrkor som i flera omgångar har om- och tillbyggts pga en växande församling och förändrade liturgiska ideal. Kyrkan präglas framförallt av de genomgripande förändringar som genomfördes under 1700-talet, och som möjliggjordes av generösa donationer från ägarna till Strålsnäs säteri som hade patronatsrätt. Korsarmen och en ny sakristia tillkom, långhusets murar höjdes, tegelvalven borttogs och ersattes av ett trätunnvalv, tornet och dess spånklädda tornhuv byggdes. Även stora delar av inredningen tillkom såsom bänkinredningen, den dörrförsedda predikstolen, en av altartavlorna, läktarna och altarringen. Här bör framhållas läktarbarriärens originella landskapsmåleri från 1757 som förmodligen är originalfärgskikt. Ett ålderdomligt drag som blivit alltmer sällsynt är bänkinredningen som sluter an till såväl långsidor och västväggen, samt korbänkarna och läktarbänkarna på gradänger på ömse sidor om orgeln. Intressant är att många av hantverkarna är kända vid namn. Värt att notera är att östra korväggens originella perspektivmålningar från 1800-talet finns bevarade bakom en sekundär vägg samt den stora gravhäll tillhörande släkten Somme på korets södra vägg.

Kyrkans äldre byggnadshistoria är inte helt klarlagd, men stora delar av långhusets och korets murverk samt sakristians södra mur är medeltida, och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Det finns många kulturhistoriskt värdefulla inventarier från medeltiden, bl a en dopfunt från 1200-talet, äldre träskulptur samt sakristians dörr.

Sammanfattning
" Kyrkans bevarade medeltida murverk med spår av öppningar och valvslagning är ett viktigt historiskt dokument och kan bidra med kunskap om medeltida byggnadsteknik. Till medeltiden hör också många kulturhistoriskt värdefulla inventarier såsom en dopfunt från 1200-talet, medeltida träskulpturer samt sakristians dörr.

" Kyrkan i sin helhet är starkt präglad av 1700-talets förändringar såsom tillbyggnaden av korsarmen och sakristian, takets höjning och dess trätunnvalv, tornets och den spånklädda tornhuvens tillkomst.

" Stora delar av inredning och inventarier tillhör 1700-talet, bl a bänkinredningen, altarringen, en av altartavlorna, predikstolen och orgelläktaren. Här bör framhållas läktarbarriärens landskapsmåleri som förmodligen är originalfärgskikt, den ålderdomliga bänkinredningen samt korbänkarna och läktarbänkarna på gradänger. Ägarna till Strålsnäs gård har i egenskap av kyrkans patronater haft ett stort inflytande över kyrkans utformning och inredning och har bidragit ekonomiskt till 1700-talets ombyggnader.