Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vadstena kn, HOV 19:1 HOVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HOVS KYRKOGÅRD, HOVS KYRKA
9/14/04
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den omkringliggande bebyggelsen, som t ex skolan och Hovgården, en mycket värdefull kulturmiljö. Kyrkomiljön ingår även som en väsentlig del av den riksintressanta kulturmiljön runt Tåkern.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Hov intar en särställning bland länets medeltida kyrkplatser genom den rika förekomsten av tidigkristna gravmonument, kopplingen till kungsgården samt den äldsta stenkyrkan. Kyrkans medeltida byggnadshistoria är inte helt klarlagd. Murverket härstammar dock från de olika byggnadsperioderna under medeltiden och utgör en viktig källa till kunskap om medeltida byggnadsteknik med bl a korets opus spicatum, d v s axmurning. Även äldre fönsteröppningar, övriga medeltida byggnadsdetaljer, som t ex sakristians järndörr och sakramentsskåpet utgör värdefulla historiska dokument. Murverket innehåller dessutom byggnadsmaterial från den äldsta stenkyrkan samt ytterligare ett stort antal fragment av de s k eskilstunakistorna.

Kyrkans exteriör har, med undantag av den för byggmästaren Petter Frimodig typiska tornhuven, i hög grad bibehållit sin medeltida prägel. Till kyrkans ålderdomliga karaktär hör även de branta spånklädda sadeltaken. Exteriören har ett speciellt utseende genom det stora, höga koret och den branta takresningen.

Kyrkorummet, som har tillkommit under flera etapper under medeltiden, har en senmedeltida prägel med sina delvis bemålade kryssvalv. De medeltida målningarna, med sina ovanliga bildframställningar, ger en intressant inblick i länets senmedeltida målningstradition. Bänkinredningen, som ansluter i såväl yttervägg och åt väster samt korbänkarnas utformning med sina bevarade renässansdörrar, är ett numera ovanligt inslag i kyrkorummen. Betydelsefulla inslag i kyrkorummet är även bl a predikstolen, altaruppsatsen samt gravhällarna.
Kyrkans historia är intimt förknippad med Hovgården och dess olika ägare. De har genom årens lopp bl a bekostat större renoveringar av kyrkan och försett den med fast inredning och inventarier.

Delar av kyrkan, framför allt tornet, bär spår av ålder och patina vilket är viktigt att bevara.

Sammanfattning
" Hov intar en särställning bland länets medeltida kyrkplatser genom bl a den rika förekomsten av tidigkristna gravmonument.

" Kyrkobyggnaden är ett mycket välbevarat byggnadsverk från medeltiden. Det medeltida murverket med bl a opus spicatum och interiörens senmedeltida kalkmålningar har mycket stora kulturhistoriska värden.

" Kyrkans exteriör har hög i grad bibehållit sin medeltida prägel. Exteriören har ett speciellt utseende genom det stora, höga koret. Till kyrkans ålderdomliga prägel hör även de branta spånklädda sadeltaken.

" Betydelsefulla inslag i kyrkorummet är även bl a predikstolen, altaruppsatsen och gravhällarna.

" Kyrkans historia är intimt förknippad med Hovgården.