Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, TÖRNSFALLS PRÄSTGÅRD 1:3 TÖRNSFALLS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TÖRNSFALLS KYRKA
12/20/04
Motivering
Törnsfalls kyrka är en av totalt fyra kyrkor i Linköpings stifts del av Kalmar län som är av medeltida ursprung. De övriga är S:ta Gertrud i Västervik samt Tveta och Pelarne. Kyrkan i Törnsfall är den enda av dessa med medeltida torn. Samtliga murar utom sakristians är av medeltida ursprung. Gavelröstena och omfattningar av tegel är delvis senare.

Kyrkans yttre karaktäriseras av de släta, vällagda murarna i natursten och gavelröstena i tegel med rundbågiga blinderingar. Tornet har aldrig varit putsat. Det har däremot långhuset, men det renknackades, i nationalromantisk anda, vid renoveringen 1909. Tornet har varit täckt med ett pyramidformat tak men fick år 1783 sin nuvarande utformning med klockformad huv och lanternin krönt av en spira med klot och kors. Tornhuven har kvar sin beklädnad av spån medan långhuset täcks med tvåkupigt lertegel.

Kyrkorummet har haft samma form och utsträckning sedan det tillkom på 1200-talet. Däremot har muröppningar förstorats, satts igen eller flyttats, främst under 1700-talet.. Inredningen har hunnit förändras många gånger genom århundradena. Alla renoveringar har lämnat sina spår. Från det att kyrkan byggdes på 1100-1200-talen fram till andra hälften av 1600-talet har förmodligen förändringarna varit små och få. Från och med 1700-talet skedde flera större förändringar som fortfarande ger sin prägel åt interiören. Delar av bänkinredningen är delvis från denna tid, liksom predikstolen och de höga fönstren. År 1807 tillkom läktaren som fortfarande är bevarad. Orgelfasaden är från den gamla orgeln från 1833. Mycket av det som karaktäriserar dagens kyrkorum tillkom vid renoveringen 1909. Då revs det plana innertaket och ersattes av ett högt tredingstak med synliga bjälkar och altarfönstret fick sin nuvarande omfattning. Vid renoveringen 1988-91 tillkom läktarunderbyggnaden, nytt trägolv i långhus och vapenhus samt färgsättningen i grönt och rött. Flera medeltida träskulpturer sätter sin prägel på kyrkorummet och minner om kyrkobyggnadens långa historia.

Sammanfattningsvis:
* Kyrkans exteriör är ett välbevarat och för länet unikt exempel på en medeltida kyrka med murverk av mycket hög kvalit
* Kyrkans bevarade äldre byggnadsdetaljer, inredning och inventarier utgör värdefulla historiska dokument som fortfarande är i bruk.
* Törnsfalls kyrka tillsammans med kyrkogården och näraliggande bebyggelse utgör en värdefull kulturmiljö.