Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, GUNNARPS-ÅGÅRD 1:4 GUNNARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GUNNARPS KYRKA
11/9/06
Motivering
GUNNARPS KYRKA ligger väl synlig på en markerad höjd och omges av ett skogslandskap i gränstrakterna mellan Halland, Västergötland och Småland. Pastorsexpeditionen är belägen i sydost och församlingshemmet i norr. Till anläggningen hör en ekonomibyggnad från 1950-talet sydväst om kyrkogården.

Kyrkogården kringgärdas av kallmurade stenmurar av större stenblock, kantade av trädrader utanför murarna, som genombryts av smidesgrindar från 1882. Kyrkogården har i öster en halvrund form. Invid kyrkans nordfasad finns en samling gravstenar från 1600- och 1700-talet.

Den nuvarande kyrkan är uppförd på äldre kyrkplats och har haft två föregångare. Kyrkan ersatte närmast en kyrka från 1740-talet som 1753 förstördes av åskeld. Den nuvarande kyrkan uppfördes med hjälp av rikskollekt, initierad av kung Adolf Fredrik, och kallades därför när den stod klar 1756 "Adolphina". Träkyrkan är utvändigt brädfodrad och vitmålad och består av ett långhus med smalare rakt avslutat kor, vidbyggd sakristia i norr och ett lågt kraftigt torn i väster. Fasaderna genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. En mindre del av korets nordfasad är spånklädd, vilket tyder på att kyrkans fasader tidigare varit täckta av spån. Korets båda östfönster igensattes och tornet förhöjdes 1949. Trots den senare brädfodringen har exteriören en väl bibehållen karaktär från 1700-talet.

Kyrkan präglas i huvudsak av 1700-talets stilideal i inredning och bemålning. Karaktärsskapande är takmålningarna från 1782 i rokokostil av kyrkomålaren Henrik Wibeck från Varberg, daterade med en inskription i korbjälken. En renovering 1949 syftade till att framhålla kyrkorummets 1700-talskaraktär och då frilades takmålningen, väggarnas draperimålningar och läktarbröstningens bemålning, som varit övermålade sedan 1881. Ett tidsskikt från 1800-talet utgör predikstolen (1866), utförd av Mjöbäckssnickaren Johannes Johansson, orgelfasaden och altarringen. Den nyklassicistiska altaruppsatsen ersattes 1949 med ett altarskåp utfört av Stockholmskonstnären Erik Abrahamsson. Kyrkans äldsta inventarie är den reliefprydda romanska dopfunten av sandsten, placerad på en senare tillkommen fot, en av få figurativt utsmyckade funtar i Halland.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrind, trädrader och äldre gravstenar.
- Kyrkan som den enda träkyrkan från 1700-talet i Hallandsdelen av Göteborgs stift.
- Exteriörens 1700-talsprägel.
- 1700-talsmåleriet på väggar, tak och läktarbröstning.
- Altarskåpet
- Den medeltida dopfunten.