Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sundsvall kn, SUNDSSKOGEN 1:63 LÖRANS KAPELL (LÖRUDDENS KAPELL)

 Anläggning - Värdering

LÖRANS KAPELL (LÖRUDDENS KAPELL)
12/31/06
Motivering
Lörudens välhållna och enkla kapell utgör ett av de många fiskarkapell utmed norrlandskusten, som uppfördes av Gävlefiskare. Det speglar verksamhetens säsongsmässiga karaktär och kusttrakternas både isolerade och knappa förhållanden. Utvändigt karaktäriseras den enkla byggnaden av sin ursprungliga 1600-talsform, sin panelning från 1700-talet(om än bytt under 1900-talet), den vita målningen från samma tid och sin distanserade placering, en positionsmarkering från det gemensamma fiskarsamhället invid den skyddade hamnen.

Kapellet har flera släktingar efter norrlandskusten där fr.a. Bremön, Trysunda och Grunnan i Ångermanland är de mest snarlika exteriört. Dess form är salskyrkans, en samlingsplats för menigheten.

Fiskelägets omvandling till fritidsparadis speglas främst i kapellets interiör. Löruddens kapell verkar uppskattat och ombonat. Genom mängden tavlor och förmål, samt den kulörrika vävda mittgångsmattan upplever man interiören hemtrevlig och inbjudande. Den fasta 1700-talsinredningen skvallrar dock om kärvare tider.

Att särskilt tänka på:
* Den naturliga omgivningen
* Exteriörens enkla salskyrkoform med klockbock i väster och kontrasterande vita målning, som skiljer sig från fiskelägets övriga röda färgsättning
* De fasta snickerierna från sent 1700-tal, tidigt 1800-tal med altarring, altarbord med kors och predikstol, ängel på västra väggen, de öppna bänkarna, som ger kapellet ett ålderdomligt avtryck i den numera moderniserad fritidsbebyggelsen i Lörudden


Källor och Litteratur
Lörans kapell, broschyr utgiven av församlingen, Svenska kyrkan, Sundsvall, ca 2003
Sveriges Kyrkor, Konsthistoriskt inventarium, Medelpad, del 1. Henrik Cornell och Axel Rappe, 1939,