Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kungsbacka kn, TÖLÖ 8:2 M.FL. TÖLÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

TÖLÖ KYRKA
10/12/06
Motivering
TÖLÖ KYRKA är belägen på Tölöbergets östra sida intill en medeltida kyrkplats, där ett gravkor från 1700-talet ännu står kvar på den gamla kyrkogården. Kyrkan ligger i Kungsbackas nordöstra utkanter med Tölö bys äldre bebyggelse samlad kring vägkorsningen invid kyrkan och med anknytande villabebyggelse österut. Pastorsexpedition och församlingshem (1975) ligger söder om kyrkan och vaktmästarkontor i nordöst.

Kyrkogården kringgärdas av en kallmurad skalmur med smidesgrindar, kantad av trädrader. Gravkoret från 1700-talet, vilorum för släkterna Sahlgren, Alströmer och Silfverschiöld, har ljusa putsade fasader med rusticeringar och kupoltak. I terrasseringen nordväst om kyrkan uppfördes på 1960-talet ett bårhus med skifferklädd svängd fasad och glasmålningar av konstnären Gunnar Larsson, Gustavsberg.

Den nuvarande vitputsade stenkyrkan började byggas 1856 efter ritningar av arkitekten Edvard von Rothstein men invigdes först 1864. Kyrkan ersatte en äldre föregångare och byggdes i tidstypisk nyklassicistisk stil med rektangulärt långhus, halvrunt korutsprång samt torn med flack huv krönt av en kopparbeslagen lanternin i väster. Fasaderna artikuleras med kraftiga hörnpilastrar och markerade portalrisaliter. Det flacka sadeltaket hade ursprungligen skiffertäckning men plåttäcktes 1878. Kyrkans exteriör präglas helt av byggnadstidens ideal.

Det ljusa kyrkorummet utgörs av ett rektangulärt långhus med halvrunt korutsprång som innefattar med ett skrank avdelad f d sakristia. Väggarna genombryts av höga rundbågiga fönster och kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Inredningen härrör från olika tidsperioder och har delvis överflyttats från den nuvarande kyrkans föregångare. Om kyrkplatsens kontinuitet minner den medeltida dopfunten av täljsten från tiden före 1250, ovanligt nog med uttömningshål i sidan. Den praktfulla orgelfasaden härstammar från en orgel från 1775 av orgelbyggarna Wisenius och Schiörlin. Från 1700-talet är golvuret, basunängeln och sannolikt predikstolen i antikiserande stil med ovanliga detaljer, som märkbart skiljer sig från övriga i Halland. Den runda korgens speglar är dekorerade med förgyllda blomknippen skurna i trä och i mitten Kristus huvud i profil. En grupp bemålade änglar skurna i trä hänger på norra väggen.

Övrig inredning i nyklassicistisk stil tillkom i samband med kyrkans uppförande. Altartavlans motiv är den korsbärande Kristus. 1953 ombyggdes bänkinredningen med bibehållande av äldre dörrar och samtidigt avdelades rum under läktaren. Kyrkorummet präglas delvis av den nuvarande färgsättningen från 1996, då även bänkinredningen fick ny dekorationsmålning. Trots senare förändringar präglas interiören i huvudsak av 1800-talets nyklassiska ideal.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindar, trädrader, gravkor (1700-talet) och bårhus (1960-talet).
- Kyrkans sedan byggnadstiden välbevarade exteriör.
- Den fasta inredningen; predikstolen, orgelfasaden, altartavlan med omfattning, sakristieskranket, bänkinredningen inklusive korbänkarna.
- Den medeltida dopfunten.