Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hjo kn, KORSBERGA 1:24 M.FL. KORSBERGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KORSBERGA KYRKA
3/30/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Korsberga kyrka ligger på en gruskulle mellan Kåkindslätten och Hökensås. Nedanför kullen är komministerbostället, gården Stommen och en ny kyrkogård med bårhus och församlingshem. Dagens samhälle ligger kring den nu nedlagda järnvägen i norr.
KYRKOANLÄGGNINGEN - En träkyrka har funnits på platsen sedan medeltid. Kyrkogården begränsas av stödmurar längs kullens sidor. I dessa är tre öppningar från 1841 med grindstolpar och smidesgrindar. Kyrkogården har 1800-talskaraktär och genomlöps av ett antal raka grusgångar som inramar gravkvarter. Flera gravar har stenramar eller järnkedjor. I söder är en inklädd klockstapel från slutet av 1600-talet, i vilken hänger en tidigmedeltida lillklocka.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den nuvarande timrade kyrkan från 1696 är del av en byggnadstradition som präglar landskapets skogsbygder. I norr är den föregående kyrkans senmedeltida murade sakristia bevarad. Denna har kalkmålningar som tillskrivs mäster Amund. Exteriören är, med undantag av fönstren och en vitmålad panel, föga förändrad och har ett tidstypiskt kor med tresidig avslutning. Taken är spåntäckta. Under 1800-talet tillkom vapenhuset och interiören fick sin nuvarande enkla och ljusa prägel med välvt tak. Kvar från tidigt 1700-tal är predikstolen och altaruppsatsen med sitt urverk från 1826. Den i landskapet flitige kyrkorestauratören Axel Forssén försökte 1946 återge kyrkorummet något av dess barockkaraktär genom införandet av en sluten bänkinredning, nytt altare, altarring och läktarbröst. Huvudbaneren som tillhörde den en gång så talrika "Korsbergaadeln" sattes åter upp och deras separata gravkammare iordningställdes. En porträttgravsten inlades i koret. Orgeln är från 1964 med en äldre, klassicerande fasad. Tre träskulpturer, järnbeslagen sakristidörr och primklocka är medeltida.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrka, komministerboställe och bårhus utgör en samlad kyrkomiljö.
- Kyrkans exteriör är en representant för 1600-talets timmerkyrkor.
- Takens karaktäristiska spåntäckning.
- Medeltida sakristia med målningar av mäster Amund.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiören präglas av olika epokers tillägg, ombyggnader och restaureringar.
- Predikstol, altaruppsats och begravningsvapen i barock.
- Gravkammare under golven och porträttgravsten.
- Medeltida träskulptur, dörr och klockor.
- Kyrkogård med kallmur, grindstolpar, smidesgrindar, grusgångar, stenramsgravar, klockstapel och bårhus.