Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kungsbacka kn, ÖLMEVALLA 2:1 ÖLMEVALLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖLMEVALLA KYRKA
3/6/07
Motivering
ÖLMEVALLA KYRKA är högt belägen i låglänt uppodlat kustlandskap med utsikt mot havet i väster. Kyrkogården är terrasserad åt väster och kringgärdas av stenmurar kantade av trädrader. Till anläggningen hör ett gravkapell nordost om kyrkan, samt en ekonomibyggnad öster om detta. Öster om kyrkan finns församlingshem och vaktmästarkontor. Den medeltida ödekyrkogården ligger tillsammans med prästgården och pastorsexpeditionen omkring en halv kilometer nordost om den nuvarande kyrkan.

Den nuvarande stenkyrkan ersatte en medeltida föregångare och byggdes 1884-85 efter ritningar av arkitekten Ernst Jacobsson med kompletteringar av Adrian Crispin Peterson, som anlitades att följa arbetet och därmed till viss del kom att påverka detaljutformningen. Kyrkan invigdes 1886 och består av ett rektangulärt långhus med polygonalt avslutat kor i öster samt torn krönt av en reslig spira i väster. Kyrkans exteriör präglas av nyromanska och nygotiska stildrag. De gula tegelfasaderna artikuleras med bågfriser och strävpelare och genombryts av parvis kopplade rundbågiga fönsteröppningar. Den nybyggda kyrkan uppvisade omedelbart tecken på fuktgenomslag i murarna och 1900-talets reparationer har i stor utsträckning varit en kamp mot fuktskador, men också avspeglat olika tiders kyrkoideal. 1907 tillbyggdes ett pannrum invid långhusets nordportal, ombyggt och förstorat 1976. Den största förändringen skedde på 1930-talet, då många nygotiska arkitektoniska detaljer avlägsnades för att lyfta fram kyrkobyggnadens grundformer. Vissa av dessa återskapades 2003.

Även interiören har förändrats vid flera tillfällen under 1900-talet. Inredningen i nygotisk stil härrör dock huvudsakligen från byggnadstiden. Kyrkorummet täcks av ett välvt innertak från 1954, efter ritningar av arkitekten Fredrik Wetterqvist, och har ett smalare och lägre kor åt öster. Altaruppsatsen som också utgör skrank till den f d sakristian härrör från byggnadstiden, liksom predikstolen, altarringen, psalmnummertavlorna, dopfunten och läktaren. Altartavlan föreställande uppståndelsen utfördes av en tysk konstnär. Den nygotiska orgelfasaden härstammar från kyrkans första orgel från 1896. Den öppna bänkinredningen ombyggdes 1954, efter ritningar av Fredrik Wetterqvist, och altarpartiet omgestaltades då genom ändring av dörrnischerna och borttagande av viss utsmyckning. Läktarunderbyggnader tillkom 1978-79, efter förslag av arkitekten Pelle Nilsson, och en ny innervägg uppfördes i söder. Kyrkorummet fick då ny färgsättning och korväggens bemålade textband har senare förändrats vid flera tillfällen. Kyrkorummet präglas av 1900-talets förändringar samt av byggnadstidens bevarade fasta inredning inklusive den senare ombyggda bänkinredningen. 2006-07 borttogs de befintliga läktarunderbyggnaderna och ersattes av nya underbyggnader med glasade väggar åt kyrkorummet, samtidigt som ny färgsättning tillkom.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar och trädrader.
- Korpartiets, trots förändringar, bevarade grundkaraktär.
- Den fasta inredningen från byggnadstiden.
- Altartavlan