Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Valdemarsvik kn, VALDEMARSVIK 4:60 VILLA ALBACKEN

 Anläggning - Värdering

Villa albacken
6/23/09
Motivering
MOTIVERING TILL BYGGNADSMINNESFÖRKLARING

Kulturhistoriska värden

Arkitekturhistoriskt värde: Villa Albacken är mycket intressant som ett pedagogiskt exempel på hur idéer om arkitektur kan spridas över lands- och klassgränser då Albackens förmodade förlaga är Sollidens slott på Öland uppfört 1903-1906. Sollidens byggherre dåvarande kronprinsessan Viktoria var inspirerad av Axel Munthes Villa San Michele på Capri när Torben Grut fick uppdraget att rita slottet. På motsvarande sätt önskade Albackens byggherre Karl Lundberg eller modern Johanna Lundberg något som liknade Sollidens slott när Villa Albacken skulle byggas. Albacken är också ett bra exempel på hur en berömd förlaga kan omarbetas efter en beställares behov och till platsens förutsättningar. Arkitektoniskt värde: Villa Albacken är också en arkitektoniskt mycket intagande anläggning. Werner Northun har här åstadkommit arkitektur av hög kvalitet då han med en förhållandevis liten byggnad och med hjälp av ett system av terrasser och fritrappor skapat en anläggning som tydligt uttrycker sin status i miljön på sluttningarna ner mot Valdemarsviken.

Samhällshistoriskt värde: I egenskap av direktörsvilla har Albacken en stark anknytning till Valdemarsvik som industrisamhälle, tillsammans med läderfabrikens industribyggnader och samhällets många bevarade arbetarbostäder äger villan ett betydande samhällshistoriskt värde då de vittnar om samhällets industriella arv på ett pedagogiskt sätt.
Socialhistoriskt värde: Exteriörens arkitektur visar hur industrialismens nya överklass manifesterade sin samhällsställning genom spektakulära byggnadsföretag, i detta fall genom att imitera ett kungligt slott. Interiörens bevarade planlösning och inredningsdetaljer visar tydligt hur hushållet var uppbyggt kring en stab av tjänstefolk. Båda dessa företeelser ger huset ett betydande socialhistoriskt värde.

Förstärkande motiv:
Sällsynthet: Husets italienska villastil är sällsynt i ett regionalt perspektiv men vid denna tid även nationellt sett. Att ett så pass originellt hus har uppförts i Valdemarsvik av provinsarkitekten Werner Northun gör huset särskilt intressant.
Autenticitet: Generellt har endast villans ytskikt förnyats sedan den byggdes. Övriga ändringar är i stor utsträckning årsringar med egna kulturhistoriska värden, till exempel ett tidigt kylskåp och köket från 1960.
Pedagogiskt värde/Tydlighet: Villans status som direktörsbostad och sambandet med industrin är särskilt tydlig tack vare husets spektakulära exteriör och placeringen väl synligt från både samhället med industribyggnaderna, Valdemarsviken och Grytsvägen. Den bevarade serveringsgången och mathissen är exempel på detaljer som förstärker det socialhistoriska värdet.

Villa Albacken kan av ovanstående skäl betraktas som synnerligen märklig genom sitt kulturhistoriska värde, och uppfyller villkoret för en byggnadsminnesförklaring.