Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mölndal kn, BACKEN 1:76 M.FL. KÅLLEREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KÅLLEREDS KYRKA
10/10/05
Motivering
KÅLLEREDS MEDELTIDA KYRKA, tillsammans med stigluckor från 1740-tal, kyrkstall möjligen sent 1600-tal, klockstapel från 1691 (ombyggd 1827), två gravkor från 1770-tal, samt kyrkogårdsmurar av flera olika åldrar, skapar tillsammans en samlad värdefull kyrkomiljö med grundkaraktär från 1700-talet. Kyrkogårdens äldsta del har varit i bruk sedan medeltiden. Området ingår i kommunens kulturmiljövårdsprogram och delar av området även i kommunens naturvårdsplan.

Kyrkplatsen ligger egentligen i ett markant höjdläge med mycket branta backar ner åt norr, väster och öster, men den uppvuxna vegetationen i närområdet skapar i stället en trivsam karaktär på kyrkogårdarna. På den äldre delen av kyrkogården finns gravstenar som vittnar om äldre tiders gårdsindelade gravplatssystem. Här finns dessutom en samling av gravstenar från 1600- och 1700-talen, ett femtiotal gravstenar, som idag kan beskådas inne i Almroths gravkor. Porten till Almrothska gravkapellet kan vara ursprunglig.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkomiljön:

- Kyrkan med intilliggande klockstapel och två gravkor samt mur med tre stigluckor och äldre kyrkstall utgör en samlad och kulturhistoriskt värdefull miljö.
- Den äldsta kyrkogårdens (tillsammans med utvidgningen från 1924) karaktär med omgärdande stenmur med stigluckor, grusade gångsystem och uppvuxna träd.
- För att den tidigare seden med gårdsindelade gravplatser skall kunna illustreras, krävs att dessa äldre gravvårdar står kvar på sin plats.