Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, KÖLINGARED 1:10 KÖLINGAREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KÖLINGAREDS KYRKA
1/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kölingareds kyrka ligger tillsammans med en äldre skolbyggnad på en kulle i utkanten av en by vid en vägkorsning i ett kuperat skogslandskap med sjöar. Kyrkplatsen har medeltida ursprung.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården sluttar åt norr och omges av en trädrad samt delvis av kallmurar. Ingångarna har smidesgrindar och grindstolpar av sten, varav två är putsade. Grusgångar knyter samman dessa med kyrkan. Bland gravarna märks en gravkulle med omgivande gruskvarter som utgör en släktgrav från 1800-talet. Inom detta finns två av kyrkogårdens tre järnkors.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1850 är så väl till exteriör som interiör ett konsekvent och typiskt exempel på den nyklassicistiska sockenkyrkan. Den vitputsade exteriören har lanternin med drag av nygotik, symmetriska mittportar med utkragande välvda vindfång och stora rundbågsfönster. Förändringarna har varit ringa och alla portar och dörrar är ursprungliga. Interiören är luftig med en ljus färgsättning i vitt, grått och guld. Brädtunnvalv, altarskrank, altarring, bänkinredning och läktare (båda sistnämnda något ombyggda) med bärande pelarskog är ursprungligt. Från den gamla kyrkan härrör altaruppsats och predikstol, vilka båda byggdes om vid kyrkans nybyggnad, samt en medeltida dopfunt. I korväggen finns en inmurad porträttgravhäll som är ett i landskapet ovanligt exempel på renässansens gravkonst. Orgeln byggdes 1705 för Mariestads domkyrka av Johan Niklas Cahman och utgör med sin rikt smyckade barockfasad ett framträdande inslag i det annars strama kyrkorummet. Vapenhuset har behållit sina symmetriska obehandlade trätrappor.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet med intilliggande äldre skolbyggnad i utkanten av en by.
- Kyrkans föga förändrade exteriör utgör en god representant för den nyklassicistiska sockenkyrkotypen.
- Interiören är föga förändrad sedan byggnadstiden.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Altaruppsats och predikstol i barock.
- Medeltida dopfunt.
- Porträttgravhäll i renässans.
- Kyrkans orgel är en av de äldsta i bruk i Västergötland och dessutom en av få återstående arbeten av Cahman.
- Kyrkogård med kallmurar, trädrad, grindstolpar, smidesgrindar, grusade ytor och gravar från 1800-talet.