Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åre kn, VALLBO 1:17 OLANDERVILLAN I VÅLÅDALEN

 Anläggning - Värdering

OLANDERVILLAN I VÅLÅDALEN
2/18/10
Motivering
Olandervillan och de äldsta delarna av Vålådalens turiststation anknyter närmast till det rustika, men har även drag av funktionalism avseende t.ex. de rektangulära byggnadsvolymerna och de flacka sadeltaken. Olandervillan är som helhet välbevarad, där den stora mängden lös inredning bidrar till dess karaktär.

Vålådalen har av Riksidrottsförbundet pekats ut som en av landets 100 mest betydelsefulla idrottshistoriska platser och är kanske den anläggning i länet som nått störst ryktbarhet bland idrottsmän, nationellt och internationellt. Stora, och många gånger spektakulära idrottsevenemang har visserligen hållits i Åre och Östersund genom åren, men ingen plats har haft samma kontinuitet som träningsmetropol som Vålådalen – både sommar- och vintertid. Vålådalen kan ses som något av Åres motpol. I Vålådalen har atmosfären alltid präglats av ett sunt, genuint, småskaligt och relativt enkelt friluftsliv i nära samspel med naturen, medan Åre blivit en symbol för det häftiga, det storskaliga, det nya och det trendiga. ”Vålådalen” var ett starkt varumärke under Olanders tid – och är det alltjämt idag.

Det finns i länet få byggnadsminnen med koppling till idrott, friluftsliv och turism, trots att det är företeelser som sedan förra sekelskiftet starkt präglat länet. Idrott och turism är trend- och konjunkturkänsliga verksamheter, där de fysiska anläggningarna många gånger snabbt förändras eller försvinner. Verksamheterna genererar dock en stor mängd minnen och berättelser av olika slag, d.v.s. ett rikt immateriellt kulturarv. Olandervillan har förutom byggnadshistoriska och personhistoriska värden också, och kanske framför allt, ett stort symbolvärde såsom en representant för turismen, friluftslivet och idrottsrörelsen.