Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, KESTAD 29:1 KESTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KESTADS KYRKA
4/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kestads kyrka ligger i ett vägskäl på Kinnekulles östra sluttning och utgör, tillsammans med närliggande gårdar, en mindre kyrkomiljö. Kyrkans historia speglar de sockensammanslagningar som kännetecknar 1800-talets senare del.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den ovala kyrkogården omges av en kallmur av tuktade stenar och av en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar mellan stenstolpar. Anläggningen innehåller även grusgångar och enstaka 1600-1700-talsgravar, bland annat två stenkors med reliefer. Öster om kyrkan ligger en ekonomibyggnad, troligen uppförd 1915.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Av den tidigmedeltida sockenkyrkan återstår det rektangulära långhuset av sandstenskvadrar. Byggnadens ursprungliga kor ersattes av ett nytt på 1700-talet. Under samma århundrade uppfördes en sakristia, fönstren förstorades och fasaderna putsades för första gången. I samband med en sockensammanslagning 1867 ombyggdes kyrkan till sockenstuga, varvid såväl koret som sakristian revs. Tornet, sannolikt från 1700-talet, fick nuvarande utformning. Efter beslut om att åter ta kyrkan i bruk uppfördes nuvarande vapenhus av putsat tegel 1920. Vid Adolf Niklassons renovering på 1960-talet rekonstruerades medeltidens smalare, rakt avslutade kor och en sakristia tillkom i norr. Putsen avlägsnades och fönstrens form förändrades. Utmed fasaden restes en gravhäll och ett liljestensfragment.
Långhusets välbevarade kryssvalv är möjligen senmedeltida och såväl valven som långhusmurarna är rikt dekorerade med tidiga 1600-talsmålningar i Läcköskolans anda. Altartavlan och predikstolen är från sent 1600-tal och altaruppsatsen är sedan 1936 sammansatt av separata skulpturer från en 1600-talsuppsats. I den rekonstruerade triumfbågen placerades på 1960-talet en calvariegrupp från 1200-talet. Även kyrkans cylindriska dopfunt med reliefer är tidigmedeltida. Bänkinredningen,. altaret och altarringen är från Anders Rolands renovering ca 1920. Läktaren är från ca 1800.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan och närliggande gårdar utgör en mindre kyrkomiljö
-Långhusets medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
-Exteriörens och interiörens medeltida prägel
-De troligen senmedeltida valven
- Medeltida dopfunt, skulpturer och liljesten
-Kalkmålningar i Läcköskolans anda
-Bevarad inredning från 1600- talet och 1900-talet
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar, äldre gravvårdar och äldre uthus