Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, DANNIKE 1:56 DANNIKE KYRKA

 Anläggning - Värdering

DANNIKE KYRKA
11/11/05
Motivering
DANNIKE KYRKA ligger mitt i samhället, på ett impediment i det smala odlingsstråket som sträcker sig ned mot Rammsjön. Norr om kyrkan ligger församlingshemmet (1969). Nordväst om kyrkan finns en klockstapel. Kyrkogården inhägnas av en kallmurad gråstensmur och stora lövträd kantar delar av den norra muren.

Kyrkan härrör från medeltiden och kyrkans långa historia är avläsbar i exteriören. Att döma av proportionerna i det befintliga långhuset återstår betydande delar av det medeltida murverket. Den nuvarande planformen är resultatet 1909 års omdaning i nyromanik under ledning av arkitekten Axel Lindegren. Bland de nyromanska stildragen märks de flersprångiga rundbågiga muröppningarna, tornets dubbla rundbågiga ljudöppningar och det absidformade koret. Dannike kyrka är en av få äldre kyrkor i Västergötland som i början av 1900-talet fick ett nytt kor, i en tid då endast ett ringa antal planförändringar genomfördes i kyrkorna. Dessutom tillbyggdes vid samma tid ett torn i väster och en sakristia i norr.

Interiören präglas av olika tidsskikt. Det relativt lilla kyrkorummet med kraftiga murar och dopfunten erinrar om kyrkans medeltida ursprung. Altaruppsatsen, som härrör från Länghems gamla kyrka, och predikstolen är 1600-talsarbeten. Bänkinredningen tillkom 1932 i samband med en renovering som syftade till att dämpa senare tiders förändringar. Altaruppsatsen och predikstolen återfick ett äldre utseende vid en renovering 1951. Då tillkom de bemålade korfönstren av Göteborgskonstnären Erik Abrahamsson.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens klockstapel, grusgångar, stenmurar och smidesgrindar.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Den sedan 1909 välbevarade exteriören.
- Altaruppsatsen och predikstolen.
- Den medeltida dopfunten.