Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Huddinge kn, KLOCKARGÅRDEN 5 HUDDINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

HUDDINGE KYRKA
1/1/06
Motivering
Sedan Huddinge kyrka uppfördes under tidig medeltid har många om- och tillbyggnader utförts, vilket har gett kyrkan ett flertal årsringar. Exteriört präglas Huddinge kyrka till stor del av sitt höga spånklädda tak. Ett inmurat runstensfragment i kyrkans södra fasad vittnar om byggnadens och platsens långa historiaDen målade sandstensportalen med runt överljusfönster på västgaveln utgör den enda resten efter det Bunge-Mörnerska gravkoret från 1700 - talets mitt, vilket troligen ritades av Carl Hårleman. Tornet från mitten av 1800-talet är en karakteristisk årsring. Utbyggnaden mot norr representerar det sena 1900-talets bidrag till kyrkans exteriör.

Interiört ges kyrkorummet en medeltida karaktär genom det höga vita tunnvalvet. Tillsammans med de vita väggarna och de stora fönsteröppningarna bildas ett ljust kyrkorum. Synliga medeltida inslag som bidrar till kyrkorummets karaktär är ett konsekrationskors och en nisch i södra långhusväggen. Andra föremål av medeltida ursprung är en dopfuntsfot och två gravstenar i tornrummet. Predikstolen i bondbarock ger tillsammans med ett flertal vapensköldar från sent 1600-tal prägel till kyrkorummet. Dekorationsmålningen med änglar i vapenhusets tak är en årsring från 1700-talets början och orgelfasaden är ett bidrag till interiören från 1800-talets mitt.

Av 1900-talets restaureringar är det främst den senaste under 1990-talet som präglar kyrkorummet idag. Färgsättningen av bänkinredningen och läktarbarriären, det flyttbara bordsaltarets utformning, de förgyllda armaturerna och den nytillverkade predellan utgör tydliga tillägg från 1990-talet. Av 1940-talets restaurering återstår den slutna bänkinredningen och triumfkrucifixet.

Huddinge kyrkogård har liksom kyrkan tillkommit etappvis, vilket präglar dess karaktär. Trädkrans av lönnar mot söder och väster samt den södra entréns putsade grindstolpar utgör rester från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Minneslunden med bronsskulptur är karakteristiska tillägg från 1900-talets andra hälft.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
· trädkrans mot söder och väster innanför kyrkogårdsmuren samt putsade grindstolpar vid sydingången
· kyrkans medeltida murverk
· kyrkans höga spånklädda sadeltak
· västportalens rokokoomfattning
· kyrkorummets vitputsade väggar och höga tunnvalv
· medeltida konsekrationskors och nisch i sydväggen
· målningar på vapenhusets brädtak
· altarskåpet
· predikstolen
· vapensköldar
· dopfuntsfot från tidigare kyrka på platsen.