Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Svenljunga kn, HÅCKSVIK 4:1 HÅCKSVIKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÅCKSVIKS KYRKA
11/11/05
Motivering
HÅCKSVIKS KYRKA ingår i en väl bibehållen miljö med kyrka på medeltida kyrkplats, klockaregård från 1843 och skolbyggnad från 1900, numera församlingshem. Bårhuset med fasad av granitblock öster om kyrkogården uppfördes 1954. Kyrkogården inhägnas av kallmurade stenmurar med smidesgrind, kantade av hamlade lövträd.

Kyrkan uppfördes 1826 av timmer med utvändig brädfodring och ersatte då en snarlik, något mindre träkyrka. Tornet med bevarad spåntäckning är äldre än övriga kyrkan men dateringen är okänd. Den befintliga överbyggnaden med huv och lanternin tillkom 1791. Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör är en god representant för den enkla nyklassicistiska sockenkyrkan. Det som särskiljer den från Sjuhäradsbygdens många andra kyrkor av samma typ är det kraftiga tornet.

Trots senare renoveringar är interiörens prägel av byggnadstidens nyklassicistiska ideal bevarad. Karaktärsskapande för kyrkorummet är den dekorerade korbågen. Altaruppsatsen och predikstolen (1831) är utförda av den kände Mjöbäckssnickaren Johannes Andersson. Altaruppsatsens kolonner är skickligt marmorerade och altarkorset med svepeduk och törnekrona är bevarat på ursprunglig plats, vilket inte är särskilt vanligt. En äldre altaruppsats i barockstil och den medeltida dopfunten är överförda från äldre föregångare.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädkrans.
- Bårhuset.
- Kyrkans föga förändrade exteriör representerar den enkla nyklassicistiska sockenkyrkotypen.
- Torntakets spåntäckning är bevarad.
- Den utvändigt målade bården under tornets takfot.
- Altaruppsatsen och predikstolen.
- Den äldre altaruppsatsen i barockstil och den medeltida dopfunten.