Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tranås kn, KYRKAN 1 TRANÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TRANÅS KYRKA
9/1/06
Motivering
Tranås kyrka är en stadskyrka som uppfördes 1930, i skiftet mellan den klassiska kyrkobyggnads-traditionen och den moderna kyrkobyggnadsepoken. Arkitekt var Lars Israel Wahlman, som hör till de mest betydande personerna i svensk arkitekturhistoria, varför kyrkan även är värdefull ur ett nationellt kulturhistoriskt perspektiv som en del i dennes produktion.

Kyrkans exteriör är utformad med hänsyn till den närmsta omgivningen som har karaktär av naturskogspark. Kontrasten mellan den strama kyrkobyggnaden och den skoglika parkmiljön är en väsentlig del i ursprungsintentionerna av hur kyrkan ska upplevas. Kyrkan har utvändigt flera traditionella drag vilket uttrycks i dispositionen av volymer med långhus, sidoskepp och torn, tydlig öst-västlig orientering, strävpelare, ett kor som är upphöjt och delvis åtskiljt från resten av kyrkorummet, utformning av predikstol etc. Moderna drag i kyrkan är den ursprungliga planlösningen där församlingsverksamheten så nära integrerades i kyrkorummet, korets utformning med runda korbänkar runt altaret som tillåter en närmare kontakt med församlingen, formgivning av armaturer, inredning och enskilda arkitekturelement etc. Kyrkan har både utvändigt och invändigt vårdats med traditionella material och tekniker vilket bevarat dess autenticitet och kulturhistoriska värde. Fasadfärgens kulör är det enda undantaget från ursprungligheten, men fungerar väl i miljön och är inte utan estetisk effekt.

Interiören är i hög grad ursprunglig, både vad gäller inredning och inventarier, färgsättning och rumsupplevelse. Inredning och inventarier är specialtillverkade för kyrkan och är en stor del av det arkitektoniska uttrycket i kyrkorummet, inte minst armaturerna i tak och på väggar. Predikstolen och altartavlan har målats av Gunnar Torhamn. Färg-sättningen är klar och tydlig med vita väggar, rödbrunt tegelgolv och laserad takpanel samt bänkgavlar, dörrar snickerier etc. i laserande blått. Få andra tidsskikt än det ursprungliga från 1930 har gjort intrång i kyrkorummet, vilket ger en stark känsla av enhetlighet. Eventuella nya tillskott och ändringar bör därför underordna sig ursprunget i kyrkorummet.

Sammanfattning
- Tranås kyrka utgör en arkitektoniskt värdefull representant för skiftet mellan det klassiska och det modernistiska kyrkobyggandet. De arkitektoniska kvaliteterna är höga och kyrkan är i stor utsträckning bevarad i ursprung-ligt skick.
- Kyrkan har kvar ursprungsinredning i kyrkorummet, vapenhus, förhall, sakristia med flera utrymmen - vilket ger ett enhetligt intryck. Dessa är specialtillverkade för kyrkan och utformade i enlighet med kyrkans arkitektur. Inredningen har både ett konstnärligt värde och ett autenticitetsvärde.
- Färgsättningen i kyrkorummet och närliggande rum är en del av helheten med medvetna val av huvudsakligen laserande ytor i rödbrunt och blått.