Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åre kn, UNDERSÅKERS PRÄSTBORD 1:1 UNDERSÅKERS KYRKA

 Anläggning - Värdering

UNDERSÅKERS KYRKA
12/31/05
Motivering
Undersåkers kyrka är till sin exteriör en välbevarad nyklassicistisk kyrka där de nygotiskt inspirerade byggnadsdetaljerna såsom rundbågefrisen och den öppna kopparklädda lanterninen med sin höga spira avslöjar att kyrkan uppförts runt mitten av 1800-talet. Med undantag av långhusets och sakristians falsade koppartak, som ersatt det ursprungliga spåntaket, och sakristians utbyggnad är exteriören oförändrad.

Invändigt har kyrkans ombyggnader och omgestaltningar på 1930-talet och 1980-talet skapat ett kyrkorum där den fasta inredningen har en färgsättning som går i en grön-grå färgskala. Festins 1930-talsrestaurering avsåg dels ta bort tilläggen kyrkan fått under det tidiga 1900-talet, dels ge kyrkorummet en äldre prägel genom att marmorera bänkarna, komplettera med snidade bänkkrön och placera det gamla 1600-talsaltaret i kyrkan. De ursprungliga bänkkvarteren, orgelläktaren, predikstolen och korväggen med altaruppsatsen fick bevara sin yttre form och uppbyggnad men förändrades till detaljer. Vid den senaste restaureringen gjordes färgsättningen och marmoreringarna lite ljusare, men fortfarande i linje med intentionerna från 1930-talet. Rummets stora volym och de stora rundbågiga fönstren gör dock att kyrkorummet upplevs som ett nyklassicistiskt kyrkorum.

Att särskilt tänka på i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkans exteriör som är föga förändrad sedan byggnadstiden.

Interiören bär, trots vissa förändringar, fortfarande huvudsakligen prägel av byggnadstidens nyklassicistiska stilideal

Kyrkorummets fasta inredning med de slutna bänkkvarteren, den arkitektoniska altaruppsatsen, predikstolen, läktaren och orgelfasaden från byggnadstiden

Altaruppsatsen från slutet av 1600-talet och dopfunten i trä från samma tid