Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, STRÅVALLA 4:19 STRÅVALLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

STRÅVALLA KYRKA
1/26/07
Motivering
Stråvalla kyrka ligger i den översta delen av dalgången som leder ned mot kusten och Vendelsöfjorden i norra Halland. Kyrkan är belägen invid E6:ans östra sida mellan Väröbacka och Frillesås. De närmaste omgivningarna utgörs av ett öppet odlingslandskap. I öster ansluter bostadsbebyggelse nedanför en åsrygg klädd med blandskog. Till anläggningen hör en kyrkstuga med garage.

Kyrkogården genomkorsas av grusade gångar och kringgärdas av en stenmur, kantad av trädrader. En yngre kyrkogård (1942) är belägen öster om den angränsande vägen med entré mot väster, även den kringgärdad av en stenmur kantad av trädrader. I muröppningarna finns smidesgrindar från 1864 och 1942. Öster om kyrkan finns en klockstapel som byggdes 1739 och brädinkläddes 1761, senare ombyggd vid flera tillfällen.

Kyrkan är medeltida och består av ett rektangulärt långhus med rundat korparti med rak östvägg. De huvudsakliga mursträckningarna är medeltida. Kyrkan förlängdes österut 1768-70 och fick då den nuvarande koravslutningen. Sakristian vidbyggdes i norr 1870-72 efter ritningar av arkitekten Otto August Mankell. Huvudingången i väster från samma tid kröns av en fronton. Fasaderna är vitputsade och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Kyrkan kröns av ett tegelklätt sadeltak. Exteriören har en huvudsaklig 1700-talsprägel. Karaktärsskapande är murarnas oregelbundna struktur.

Interiören präglas av målningar på väggar och tak samt av den enhetliga fasta inredningen som i huvudsak tillkom 1872. Orgelfasaden i nyklassicistisk stil härrör från 1850-52, då kyrkans första orgel anskaffades och läktaren ombyggdes. På långhusets nord- och sydvägg finns en senmedeltida arkadomsluten kalkmålningssvit från 1500-talets början. Målningarna är en av de största sviterna av medeltida kalkmålningar i Halland. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv från 1787 som under 1700-talets slut dekorerades med takmålningar i rokokostil av okänd kyrkomålare. Apostlamålningar på läktarbröstningen härrör troligen från 1600-talets mitt. Vid en renovering 1964 framtogs vägg- och takmålningarna som övermålats 1872. En ny bänkinredning insattes, läktarunderbyggnaderna tillkom och den dåvarande dopfunten, sammanfogades av fragment av en medeltida kalkstensfunt. I koret finns ett glasfönster från tiden kring sekelskiftet 1900 samt medeltida träskulpturer. Interiörens nuvarande färgsättning tillkom 1997-98.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, smidesgrindar, trädrader, grusade gångar och klockstapel.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- De medeltida väggmålningarna från 1500-talets början.
- Läktarbröstningens apostlamålningar från 1600-talets mitt.
- Takmålningarna från 1700-talets slut.
- Den fasta inredningen från 1800-talet.
- De medeltida träskulpturerna.