Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, KVARSEBO 5:2 KVARSEBO KYRKA

 Anläggning - Värdering

KVARSEBO KYRKA, KVARSEBO KYRKOGÅRD
12/5/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, bårhuset och kyrkogården tillsammans med sockenstugan och skolan bildar en kyrkomiljö som vittnar om platsens tidigare betydelse som sockencentrum.

Kyrkogården
Kyrkans ekonomibyggnad är utformad i enlighet med kyrkans karaktär och uppvisar omsorg om detaljer.

En kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan tillhör de nyklassicistiska kyrkor som nybyggdes under 1800-talets första hälft till följd av bl a befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Kyrkan har med sina ljusa spritputsade fasader med rundbågiga fönsteröppningar, sadeltak och låga tornhuv bevarat sin yttre karaktär väl. Även kyrkorummet har behållit mycket av sin ursprungliga utformning präglat av ljus och rymd med putsat tunnvalv, sluten bänkinredning, altartavla med omfattning, altare, altarring, predikstol och nummertavlor. Kyrkan är intressant ur ett regionalt perspektiv då delar av inredningen är utförd av regionalt anknutna hantverkare som konstnären Pehr Hörberg och bildhuggaren Niclas Österbom. Kyrkan har flera ålderdomliga drag såsom att bänkkvarteren har återanvända detaljer samt sluter an till ytterväggarna, bänkar på gradänger finns bevarade på läktaren och det putsade altaret bär spår av en draperimålning som sannolikt är originalfärgskikt. Altarringen och predikstolen tillhör 1700-talet och kommer ursprungligen från Östra Husby gamla kyrka. De är intressanta såväl genom sitt konsthistoriska värde som genom att de visar på samhörigheten med Östra Husby socken.

Sammanfattning
" Kyrkans exteriör är representativ för den nyklassicistiska stilen med vitputsade fasader, symmetriskt placerade rundbågiga fönster, sadeltak och låg tornhuv.

" Interiören har en sengustaviansk utformning präglad av ljus och rymd med putsat tunnvalv, höga fönsteröppningar och en tresidig koravslutning. Större delen av inredningen tillhör byggnadstiden men det finns också äldre inredning i barockstil, t ex altarringen och predikstolen som ursprungligen har tillhört Östra Husby gamla kyrka.