Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ale kn, NÖDINGE-STOMMEN 9:1 NÖDINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

NÖDINGE KYRKA
6/1/05
Motivering
NÖDINGE KYRKA är belägen drygt 15 km norr om Göteborg på en kyrkogård med tidigmedeltida anor. Kyrkoanläggningen har utvidgats i flera etapper och inramas på flera sidor av Hålldammsbäckens ringlande lopp. Partiet söder om kyrkan utgör den äldsta kyrkogårdsdelen.

I samband med de utgrävningar som gjordes under kyrkan på 1980-talet påträffades kyrkans medeltida murar, kvinnogravar från 1030-talet, mynt från 1300-1700-talen med mera. Gravarna indikerar att det troligen funnits en träkyrka på platsen före den romanska stenkyrka som byggdes här på 1100-talet.

Nödinge kyrka präglas idag EXTERIÖRT av den stora om- och tillbyggnad som skedde år 1727. Som många andra medeltida kyrkor i Västsverige förlängdes och breddades den då samt försågs med ett nytt tresidigt kor. Delar av långhuset västra del innehåller bevarat medeltida murverk. Tornet i väst är från 1690-talet medan sakristian är ett tillägg från 1944-45. Ett litet vindfång mitt på södra långhusväggen tros härstamma från 1700-talets senare del.

Kyrkans INTERIÖR präglas genomgående av den rika och enhetliga barockinredningen från 1700-talets första hälft. Takmålningarna utfördes av Alexander Fox år 1734 medan altartavlan, predikstolen och dopfuntens trädetaljer och baldakin tillskrivs Johan Petter Weber. Delar av den ursprungliga altarringen är monterade på altaret, som ombyggdes 1898-99. Bänkinredningen är ändrad vid ett flertal tillfällen men har idag en sluten barockprägel med bänkdörrar som med största sannolikhet tillverkats på 1740-talet. Om kyrkans äldsta historia påminner dopfuntens cuppa från 1200-talet och läktarbröstet med målerier daterade till 1600-talet. Den småskaliga orgeln är ett modernt inslag från 1981-82. Inredningen är mycket välbevarad och besitter stora kulturhistoriska värden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkogårdens murar och grusade gångar
- Kyrkogårdens grusade gravramar
- Kyrkans delvis bevarade medeltida murverk samt den medeltida dopfunten utgör omistliga historiska dokument.
- Den sannolikt medeltida kyrkklockan
- Exteriörens välbevarade 1600- och 1700-talsprägel.
- Takmålningarna
- Den välbevarade fasta inredningen från 1700-talet, inklusive bänkdörrarna.
- Läktarens målerier
- Varje förändring i interiören påverkar helheten