Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrtälje kn, MARUM 2:11 BJÖRKÖ-ARHOLMA KYRKA

 Anläggning - Värdering

Björkö-arholma kyrka, BJÖRKÖ-ARHOLMA KYRKA
9/29/04
Motivering
Björkö-Arholma kyrka är i storlek och utförande relativt enkel till sin karaktär. Den relativt anspråkslösa exteriören liksom den lågmälda interiören har kommit att karaktärisera flera av skärgårdens kyrkor och kapell. Enkelheten har därför ett byggnadshistoriskt intresse i sig.

Björkö-Arholma kyrka karaktäriseras dock främst av 1950-talets renovering. Under denna tid förhöjdes taket till den branta form det har idag. Likaså gestaltades interiören i sin helhet med målningar i koret, bänkar, orgelläktare, orgelfasad etc. Det är främst de färgstarka kormålningarna som drar åt sig blickfånget och präglar interiören, som för övrigt är hållen i ganska lågmälda, grågula bottenfärger. Målningarna i koret är utförda av den lokala konstnären Harald Lindberg. Lindberg var liksom flertalet av ortens befolkning sjöman, men kom under senare tid att bli elev på Konstakademin. Lindberg har utfört flera monumentalmålningar i offentliga byggnader och kyrkor, men mest känd har han blivit som skärgårdsmålare. Även i Björkö-Arholma kyrka återknyter han till skärgårdslivet i sitt motiv. Lindbergs målningar har sålunda ett konstnärligt, men även lokalhistoriskt värde.

Klockstapeln förhöjer kyrkotomtens kyrkliga karaktär och har därför miljöskapande värden.

Björkö-Arholma kyrkogård ligger lantligt, en kilometer från kyrkan. Kyrkogården får sin speciella prägel av det stora antalet grusgravar med stenram. Flera stenar har inskriptioner med yrkestitlar som direkt anknyter till kustlivet och berättar om de karaktäristiska yrkeskategorierna i området. Likaså skvallrar de två minnesstenarna om bygdens karaktär. Den ena stenen restes för församlingsbor som dött i havet, den andra för okända sjömän. Kyrkogården är således tydligt avfärgad av bygdens skärgårdsliv.

Rumshamns kyrkogård ligger ensligt, knappt synlig i skogen. Begravningsplatsen är bevuxen med naturvegetation och mellan gravvårdarna leder små stigar fram. Begravningsplatsen karaktäriseras främst av de vitmålade gravvårdarna i trä och är mycket enkel till sin karaktär, utan anspråk på gestaltning eller arkitektoniska ideal. Det är istället det direkta behovet som lett till en funktionell utformning. Den stämningsmättade begravningsplatsen ger dock mycket höga miljömässiga upplevelser. Med sina få medel ger den oss en möjlighet att på ett direkt sätt se tillbaka på äldre tiders, ibland svåra levnadsförhållanden med fattigdom och epidemier.