Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Leksand kn, NORR BERGSÄNG 10:11 NORMANSGÅRDEN

 Anläggning - Värdering

Normansgården
11/14/16
Motivering
Normansgården i Norr Bergsäng är en mycket välbevarad och typisk representant för en mindre bondgård i Siljansbygden under 1800-talet.
Kännetecknande för gården är en typisk belägenhet i den bytäta sluttningen ner mot Siljan. Norr Bergsäng är belägen ovanför högsta kustlinjen och ligger liksom andra byar i området på platåer eller höjdryggar i landskapet där jordmånen är god. Lokaliseringsförutsättningen för byarna i denna del av Siljansbygden antas vara de kalkhaltiga moränjordarna som tillsammans med gynnsamma klimatologiska förutsättningar gynnat jordbruket.
Normansgården speglar småjordbrukets boendemönster som i Siljanstrakten var dominerande fram till och med början av 1900-talet. Trots det finns få välbevarade mindre bondgårdar kvar kring Siljan.
Byggnadernas placering i en gårdsfyrkant är representativt för Dalarnas timmerhuskultur. Utförandet är ett formspråk och i en skala som utgår från timmerstockarnas material och dimensioner. Samtliga hus på Normansgården är uppförda i liggtimmer och har sadeltak med lertegeltäckning. Färgsättningen är för stugan den traditionella Falu rödfärg medan uthusbyggnaderna är ofärgade. Byggnadsbeståndet på gården består av de flesta av de hustyper som var vanliga på en mindre bondgård. De obrutna fasaderna och taken bidrar till upplevelsen av gården som genuin i landskapet.
Länsstyrelsens avsikt med byggnadsminnesförklaringen är främst att bevara dess exteriöra egenskaper och dess värde för landskapsbilden. Gården ska kunna betraktas såväl på avstånd som på nära håll med behållning för dess kulturhistoriska värde. Det innebär dock inte att behandlingen av byggnadernas inre är oväsentlig. Hur byggnadernas konstruktiva delar och rumsindelning behandlas är av stort intresse för det framtida bevarandet.
Det är också viktigt att den enkelhet i byggnadsutformning och sparsmakade dekorativa detaljer som kännetecknar gårdens uttryck kan behållas. Det är framför allt det hantverksmässiga utförandet som ger byggnaderna estetiska kvaliteter på nära håll. Vägledande bör vara det som brukar benämnas den äldre lokala byggnadstraditionen.
Källa: Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Dalarnas län, 161114.