Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Härjedalen kn, HEDE PRÄSTBORD 1:3 HEDE KYRKA

 Anläggning - Värdering

HEDE KYRKA
12/31/05
Motivering
Hede kyrka ligger som flera av Härjedalens kyrkor lågt i topografin och centralt i en tätort. Den enkla och rationellt hållna kyrkogården tillåter med sin öppna karaktär den högresta kyrkan och klockstapeln att dominera kyrkplatsen. Klockstapeln från 1751 är typisk från en tid av intensivt stapelresande i länet och har intressanta tillägg från sekelskiftet 1900.

Den kraftigt utvidgade kyrkan är utvändigt ett välbevarat exempel på den typ av kyrkobyggnader Pehr Olofsson lät bygga i Jämtland och Härjedalen efter 1700-talets mitt. Olofssons version av stiftbyggmästaren Hagmans rokokokyrka, som i sin tur visar betydande lån från Carl Hårlemans arkitektur, är ett intressant exempel på provinsiell tolkning och spridning av de nationellt förhärskande stilidealen. Samma förhållande gäller i den betydligt mer sammansatta interiören där framstående lokala och regionala mästare skapat fantastisk inredning i en blandning av barock, rokoko och nyklassicism bl.a. genom att flera verk flyttades från den äldre kyrkan.

Det praktfulla kyrkorummets tidsmässiga komplexitet förstärktes vid restaureringarna 1929 och 1959-61 då man lät radera det sena 1800-talets omgestaltning av interiören. Äldre inventarier lyftes in i delvis nya sammanhang och arkitekt Haking lät modernistiska nytillskott förändra rummet.

Att särskilt tänka på vid sidan om grundkraven i skötsel och förvaltning av kyrkan:

Äldre gravvårdar väster och norr om kyrkan har särskilda kulturhistoriska värden

Klockstapeln med dess sekelskiftestillägg i form av balustrad och klockbod

Sakristians och norrväggens slutenhet

Ojämnheterna i kyrkans murverk

Kyrkans spåntäckta tak med smidesspiror

Det utvändigt välgestaltade vapenhuset

Den förnämliga inredningen från 1700-talet

Konfitiorstolar är ovanliga och exempel på tidigare liturgiskt bruk