Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falköping kn, GUDDARP 1:27 M.FL. RYTTARENS TORVSTRÖFABRIK

 Anläggning - Värdering

RYTTARENS TORVSTRÖFABRIK, Ryttarens Torvströfabrik
4/3/12
Motivering
Ryttarens torvströfabrik berättar om en av 1900-talets sällan omtalade agrara näringsgrenar och om de levnadsförhållanden som rådde vid dessa torvströfabriker. Bebyggelsen och maskinutrustningen speglar verksamheten från tidigt 1900-tal och fram till nutid. Fabrikens utformning är i stort sett densamma som vid starten 1906. Trots stora bränder, träullsfabriken brann 1926 och 1936 och torvströfabriken 1934 och 1946, har anläggningen byggts upp på samma sätt som tidigare. Utöver produktionslokalerna finns arbetarbostäderna på området kvar liksom matsalen/kokerskebostaden, affären och ekonomibyggnaderna.
Ryttarens torvströfabrik utgör också ett representativt exempel på den sparsamhet och strikt funktionsinriktade utformning som kännetecknar delar av landsbygdens industribyggande. Just avsaknaden av arkitektonisk utsmyckning och bebyggelsens enkelhet visar tydligt på det pragmatiska förhållningssätt som har satt stor prägel på svensk bebyggelse.
Sammantaget är Ryttarens torvströfabrik tillsammans med torvbanan på mossen en av landets få kvarvarande fabriksanläggningar i sitt slag. Anläggningen som helhet är i det närmaste intakt, den är fortfarande i funktionsdugligt skick och kan därmed tydligt synliggöra hela produktionsgången. Länsstyrelserna bedömer därför att Ryttarens torvströfabrik är synnerligen märklig genom sitt kulturhistoriska värde och att den därför ska förklaras som byggnadsminne.