Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, SKALUNDA 9:1 SKALUNDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKALUNDA KYRKA
1/19/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Skalunda kyrka har ett framträdande läge på Rådaåsen i Kållands odlingslandskap nära Vänern. Kyrkan ingår i en mindre bymiljö. Flera fornlämningar i kyrkans närhet, bland annat Västsveriges största järnåldershög, visar på en mycket lång kontinuitet.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av kallmurad stenmur och av en trädrad. Sydväst om kyrkan ligger en klockstapel. I anläggningen ingår även grusgångar, smidesgrindar, åtta stenkors från 1600- eller 1700-talet och två runstenar. På kyrkogården ligger en avplanad gravhög.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Skalunda tornlösa kyrka är uppförd av finhuggna, oputsade sandstenskvadrar, förutom sakristian och vapenhuset som är av gråsten. I fasaden är även en inmurad liljesten. Av den romanska kyrkan är långhuset bevarat, medan koret ombyggdes senare under medeltiden. Även sakristian och vapenhuset är sannolikt senmedeltida. Byggnadens medeltida karaktär är välbevarad, trots senare förstorade fönster.
Den romanska portal som leder från vapenhuset till långhuset pryds av hörnkolonnetter och ett tympanonfält med skulpterade sicksackband. I övrigt präglas kyrkans interiör av renoveringar gjorda 1897 och senare. Den snidade dopfunten av ek är från 1930-talet, medan övrig inredning tillkom vid Axel Forsséns omfattande renovering 1955-1957. Korets dekor från 1897 övermålades på 1950-talet, men kormålningarna är delvis framtagna 2003.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan har ett framträdande läge på Rådaåsen och sydöst om Skalundahögen.
-Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden.
-Bevarat medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
-En liljesten inmurad i fasaden
-Vapenhusets skulpterade, romanska portal
-Korväggarnas kvaderimiterande dekormålning
-Kyrkogårdens klockstapel, grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och runstenar.