Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, EMTUNGA 6:1 ÖNUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖNUMS KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Önums kyrka ligger vid en mindre samling gårdar med omgivande lövträd, vilket gör den till ett blickfång på Varaslätten. Kyrka och kyrkogård anlades på ny plats 1864. Till miljön hör en skolbyggnad från samma tid.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en ursprunglig kallmur med grindstolpar av kalksten och trädrad. Gravarna ligger i lövhäckskantade rader, några har stenram. Gångarna är grusade.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1864 efter ritningar av Överintendentsämbetets arkitekt Johan Fredrik Åbom. Det är en typisk nyklassicistisk anläggning med tresidig absid i öster, ursprungliga rundbågsfönster och portar samt i väster ett torn med nygotisk spira. Interiören har bevarat sitt ursprungliga tredingstak. Av ursprunglig inredning kvarstår predikstol, altare, altarring och läktare i nygotik samt mantelkors och nummertavlor i nyklassicism. Bänkinredning och läktarunderbyggnad härrör från Axel Forsséns renovering 1948 då ett altarskrank borttogs och triumfbågen försågs med dekormålningar. Från den gamla kyrkan finns medeltida altarskåp och dopfunt samt en i tornet förvarad predikstol. Orgelfasaden härrör från 1878 och har ett pneumatiskt verk från 1945.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har tillsammans med omgivande bebyggelse och skola ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkans föga förändrade exteriör representerar den enkla, nyklassicistiska sockenkyrkotypen, med ursprungliga fönster och portar.
- Skiffertak är ett regionalt särdrag.
- Interiören bär, trots vissa ändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens ideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Dekormålningar från 1948.
- Medeltida altarskåp och dopfunt.
- Predikstol från gamla kyrkan.
- Kyrkogård med kallmur, grindstolpar, smidesgrindar, trädrad, grusgång och stenramsgravar.