Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vadstena kn, HOV 10:5 HOVS SKRÄDDAREGÅRD

 Anläggning - Värdering

Hovs skräddaregård
6/23/09
Motivering
Byggnadshistoriskt värde – Manbyggnaden är en representativ bostadstyp för bondgårdarna före skiftena. Dess typiska karaktär präglas av dess höga och smala utförande i två våningar i form av en parstuga i två våningar. Skräddaregårdens manbyggnad karaktäristiskt för tiden före skiftena är en av de få kvarvarande av denna typen på Östgötaslätten.

Byggnaden uppfördes som enkelstuga under 1700-talet med murstock utmed ena långsidan. Senare tillfördes en våning och under mitten av 1800-talet byggdes den till ytterligare och fick dagens gestalt i form av en parstuga i två våningar. En stock som märkts 1776 kan möjligen datera den första påbyggnadsfasen. Byggnadens utveckling från enkelstuga till parstuga i två våningar berättar främst om den ekonomiska tillväxt som ägde rum under 1700- och 1800-talet till följd av den agrara revolutionen. Detta gav bönderna en starkare ställning i samhället, vilket t ex medförde att större manbyggnader uppfördes på gårdarna i en allt större utsträckning under 1800-talet.

Brygghuset och logen är även de, genom dess ålder och del i gårdsmiljön, intressanta ur byggnadshistoriskt värde. Båda dessa byggnader uppfördes före lagaskiftet 1832. Sannolikt är att logen flyttades till sitt nuvarande läge i samband med laga skiftet.

Samhällshistoriskt värde – Samhällshistoriskt bär byggnaderna och tomten på berättelsen om det agrara samhället före skiftena då den agrara bebyggelsen till stor del var samlad i bybildningar. Hovs by var en av de större byarna på östgötaslätten med 20 gårdar tätt samlade i byn. Byn kom till stor del att splittras genom laga skiftet och Hovs Skräddaregård är den enda gården som har kvar sitt läge på bytomten enligt gårdsbildningen före skiftena.

Socialhistoriskt värde – Skräddaregården med mangårdsbyggnad, brygghus och loge samt tomten med exempelvis äldre växtlighet som fruktträd, syren, rosenbuskar, stora lönnar, ett vårdträd i form av en hamlad ask, alm samt en enkelradig björkallé berättar om den sociala livsmiljön på en äldre gård före laga skiftet. Manbyggnaden är särskilt intressant ur socialhistoriskt perspektiv då den berättar om en för Östgötaslätten karaktäristisk boendemiljö före jordskiftena, som idag är sällsynt.

Miljöskapande värde – Brygghuset, logen och trädgården/tomten har ett stort miljöskapande värde pga att det utgör en viktig del i det samhällshistoriska värdet, genom att bidra till helhetsmiljön, som gör bilden av Skräddaregården som enda kvarvarande gård på sin ursprungliga bytomt i Hovs by före skiftena mer tillgänglig.


Sammanfattande värde
Manbyggnaden tillhör den bostadstyp som har varit vanlig på bondgårdarna i äldre tider, och är en av de fåtal kvarvarande på östgötaslätten från tiden före skiftena. Den har genom en noggrann restaurering bevarat sin ålderdomliga karaktär. Värdet bärs även till stor del av det faktum att Skräddaregården är den enda gården som har kvar sin placering i Hovs by från tiden före skiftena. Dess höga kulturhistoriska värde gör att den är att betrakta som synnerligen märklig och kan i sin ursprungliga miljö därför förklaras som lagskyddat byggnadsminne.