Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, BROBY 11:1 BROBY KAPELL

 Anläggning - Värdering

BROBY KAPELL
4/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Broby kapell är beläget på en svag förhöjning i uppodlat slättlandskap. Kapellet utgör, tillsammans med närliggande före detta skola, gårdar och före detta kvarn, rester av en kyrkomiljö invid Mariedalsån. Kyrkplatsen är medeltida.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en trädrad samt av en kallmurad stenmur i norr och öster och av en tujahäck i väster och söder. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar. De fåtaliga gravvårdarna, häribland tre stenkors, är huvudsakligen placerade utmed grusgångar och inhägnader. Öster om kapellet markerar kalkstenar på marken streckningen för Broby medeltidskyrka. På en kulle i nordöst är uppställt två överstycken till romanska fönsteromfattningar, två stenkors från 1600-1700-talet, två gravhällar och en stavkorshäll. På kyrkogården finns ett uthus från ca 1930.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Broby kapell är en kvadratisk byggnad, täckt av ett pyramidtak med ett litet åttkantigt, rött trätorn. Murar från en tidigmedeltida kyrka ingår troligen i östra gaveln. Medeltidskyrkan revs 1819 med undantag av det murade och putsade vapenhuset i väster. Inventarierna överfördes till Källby kyrka och församlingarna sammanslogs. Vapenhuset, som sannolikt var uppfört under efterreformatorisk tid, kröntes med klocktorn och användes sedan som gravkapell till 1876. Detta år byggdes i väster en förstuga av trä i tidstypisk stil och byggnaden förvandlades till skola. Vid arkitekt F Nordins renovering 1930, då bland annat östfönstret igenmurades, blev byggnaden åter kapell.
Av äldre inventarier är endast de båda klockorna från 1687 respektive 1751 bevarade. Den enkla inredningen utgörs av orgelharmonium altarkrucifix, altarring och trädopfunt från 1930. Bänkinredningen är i senare tid utbytt mot stolar.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Broby kapell ligger på medeltida kyrkplats
-Kapellet, före detta skolan och intilliggande gårdar utgör en samlad miljö med sen 1800-talskaraktär
- Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
- Byggnadens olika funktioner genom olika tider speglas i exteriören
-Kapellets utvändiga snickerier
-Bevarad inredning från 1930-talet
-Kyrkogårdens trädrad, stenmur, smidesgrindar, romanska fönsteromfattningar, stenkors, gravhällar och stavkorshäll.