Stäng fönster Skövde kn, FJOLNER 7 HOTELL BILLINGEN

Historik
Från 1850-talet uppfördes i många städer stadshotell avsedda dels för resande, dels för borgerskapets umgängesliv. Stadshotellen fick för det mesta ett framträdande läge i staden och en omsorgsfull arkitektonisk utformning. Detta förklaras av att de normalt skulle fungera som stadens representationslokal; i den stora festsalen brukade staden ta emot sina gäster och där avhöll borgerskapet sina fester som t ex den årligen återkommande Oscarsbalen.
Hotel Billingen uppfördes 1888 av byggmästare Axel Lindström efter ritningar av arkitekterna Axel och Hjalmar Kumlien i samarbete med skövdearkitekten L Kellman. Hotellet hör till de praktfullaste och från arkitektonisk synpunkt intressantaste av de många hotellbyggnader som uppfördes runt om i landet under mitten och slutet av 1800-talet. Byggnaden är uppförd av tegel i tre våningar med två åttkantiga, högre hörntorn, och har en rik artikulerad putsdekor i rött och grått som helt täcker fasaden. Den stora festsalen i husets mittparti markeras av tre stora rundbågsfönster och en fronton. I trapphallen och festsalen med angränsande salonger är den ursprungliga inredningen i stor utsträckning bevarad.

Läs mer om Hotell Billingen i "Hôtel Billlingen" Byggnadsminnen i Skaraborg nr 7, Thomas Carlquist & Marie Odenbring, Länsstyrelsen & Länsmuseet i Skaraborgs län, 1989. ISBN 91-85884-59-6