Stäng fönster Östersund kn, LOGEN 3 GAMLA TEATERN, ÖSTERSUND

Historik
I ett riksperspektiv är godtemplarrörelsens snabba genombrott och den mycket stora omfattning den fick i Jämtland mycket märklig. Ordenshuset i Östersund är inte bara en symbol för denna historiska händelse, utan byggnaden är också landets bäst bevarade godtemplarlokal från rörelsens genombrottsperiod. Byggnaden är således i flera bemärkelser ett enastående exempel på nykterhetsrörelsens genombrott och därmed på det historiska skede då "Folkrörelse - Sverige" växte fram.
I Östersund intar ordenshuset från 1884 en central plats i stadens historia. Byggnaden var under lång tid centrum för stadens sociala, kulturella och organisationsmässiga liv. Ordenshuset var inte bara samlingspunkt för länets logemedlemmar, här försiggick också frikyrkosammankomster, arbetarmöten, filmvisningar, fester, basarer och caféet var mötesplats för många östersundare. Dessutom blev ordenshuset mycket tidigt centrum för Östersunds teaterverksamhet - och i senare tid starkt förknippat med just denna.
Som minnesmärke över Östersunds offentliga liv har således ordenshuset mycket stort värde. Till detta kommer att byggnadens läge vid Nytorget/Gustav III:s torg gjort den till en viktig del av stadsbilden. Ordenshuset är numera också den enda äldre byggnaden som finns kvar vid torget.

Ur byggnadsminnesbeslut 1990