Stäng fönster Falkenberg kn, SKREA 3:4 SKREA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 SKREA
BEFOLKNINGSTAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK
Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING
Kyrkan ligger i anslutning till vägen samt viss bebyggelse. Direkt norr om kyrkan återfinns skolan. Läget är på gränsen mellan de stora öppna slättbygderna i Ätrans dalgång och socknens fåtaliga skogsmarker runt berget Kyrkebjär. Huvuddelen av bebyggelsen utgörs av villabebyggelse i Falkenbergs östra utkanter.

RASERAD KYRKA / RUIN
I: Murad gråstenskyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och smalare rakt avslutat kor. I söder fanns ett vapenhus och i väster ett trätorn. 1797 revs det äldre koret och kyrkan förlängdes österut. Byggnaden revs i samband med att en ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING
II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1855-56 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom och består av ett rektangulärt långhus med ett lika brett, tresidigt avslutat korparti, som även infattar en med skrank avdelad sakristia, och i väster ett torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR
Kyrkan är formgiven i nyklassicistisk stil. De utvändigt vitputsade murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Kring hela kyrkan löper ett kraftigt entablement. Tornet kröns av en kransgesims och har en flack huv med en koppartäckt lanterninspira. Ingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsidor. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett brädvalv, med en dekormålad fris från 1908. Vid restaurering 1971 framtogs rosettmålningar kring de ursprungligen två fästena för ljuskronor. Både altaruppsats och predikstol, tillverkade av Johannes Andersson i Mjöbäck, är från den nya kyrkans byggnadstid.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR
Foten till en medeltida kalkstensdopfunt utgör underlag till en malmfunt från 1587.