Stäng fönster Östhammar kn, DANNEMORA 4:1 DANNEMORA KYRKA

Historik
Om det exakta årtalet inte är känt, så var det i alla fall med största sannolikhet just vid denna tid i slutet av 1400-talet, som Dannemora kyrka kom till. Åtminstone i den skepnad, som byggnadens yttre uppvisar i dag. Valven slogs samtidigt. Däremot kan vapenhuset ha tillfogats ett par decennier senare.

Några bevarade äldre föremål vittnar om att det funnits en äldre kyrka än den nuvarande. Foten till en dopfunt från 1200-talet är bevarad och i sakristian finns ett krucifix, som kan vara från samma tid. Ovanpå predikstolstaket återfinns ett litet krucifix, som ursprungligen inte hört till predikstolen. Det är ett processions- eller altarkrucifix från 1300-talet. Socknen är omskriven sedan 1314. Sammantaget finns tillräckligt med vittnesbörd, som antyder att en kyrka funnits här från tidigt 1200-tal. Men hur den såg ut vet vi inget om. Kyrkan var under medeltiden liksom flertalet norduppländska kyrkor en s k menighetskyrka. Bl a 1316 och 1344 skrivs namnet Danamoro. – Namnets andra del mor betyder ´tät, sumpig barrskog,´medan den första delen ännu inte fått en tillfredsställande tolkning. Man har jämfört stavelsen dan, dane, med motsvarande stavelse i ord som danneman, danaarv och dansk och namnet Danmark.