Stäng fönster Vimmerby kn, DOMHERREN 1 RÅDHUSET I VIMMERBY

Historik
KORT BAKGRUND - I Vimmerby har det funnits två rådhus före det nuvarande. Det första byggdes på samma grund och var av trä i två våningar med spånklätt tak. Enligt skriftliga källor från sent 1700-tal var det rikt dekorerat. 1821 drabbades Vimmerby av en stor stadsbrand de en tredjedel av stadens byggnader förstördes, däribland rådhuset och stadens arkiv.

NYBYGGNADEN 1823-25 - Det nuvarande rådhuset byggdes 1823-25, arkitekt var Jacob Wilhelm Gerss (1784-1844). Rådhuset var Vimmerbys första arkitektritade byggnad och den fick stor betydelse för utformningen av de övriga hus som byggdes upp efter stadsbranden. Husen placerades enligt den nya stadsplanen där bl a torget gjordes större av brandskyddsskäl.

Arkitekt Gerss ritningar finns bevarade i Riksarkivet. Två förslag gjordes, ett verkar vara tänkt att uppföras i sten, det andra förslaget i trä. Tornet på taket är dock endast med på stenhusfasaden, och då betydligt bredare och i mer utsirat skick än det utförda. Omfattningen kring dörren finns markerad, men utsmyckningen runt fönstren saknas.

Byggnadens utförande är mycket likt ursprungsritningarna för träförslaget. Nuvarande torn tillkom 1865 och verkar vara inspirerat av Gerss tornförslag på stenritningen. Den har många likheter med det första förslaget, som räckesutformningen, takkula och en välvning under taket.

I bottenvåningen låg två förrådsutrymmen, dels stadens rågbod, dels ett rum för brandsprutorna, med separata portar ut mot torget. I bottenvåningen fanns också en stor trapphall med en asymmetriskt placerad trappa upp till andra våningen.

OMBYGGNADEN 1925-27 - Den största förändringen av rådhuset gjordes 1925-27 av arkitekt Axel Brunskog. Vestibulen gjordes smalare, medan trappan fick ett eget, ståtligt utrymme i en utbyggnad på baksidan. De två stora körportarna mot torget ersattes med fönster, troligen för att skapa mera kontorsutrymmen. Eftersom trappan ändrades flyttades också entrén till sessionssalen.

Sessionssalen och trapphallen fick ny påkostad inredning. Flera alternativa förslag finns bevarade. Det är denna inredning som i stor utsträckning ger rådhusets interiör den karaktär det har idag. Sessionssalen har dekormålning på väv och är helt orörd, medan trapphallens marmorering restaurerats under 1990-talet. De rum som fick ny inredning fick en tydlig prägel av 20-talsklassicism, i övriga visades stor varsamhet gentemot 1820-talsbyggnaden.

Toaletter byggdes både i markplan och på över plan. På planritningarna finns angivet detaljer för uppbyggnaden av det västra arkivet på ritningen, vilket kan indikera att det östra arkivet är äldre.

FÖRÄNDRINGAR EFTER 1942 - Om man jämför fasaden idag med fotot från 1942 så verkar den ha genomgått en större fasadrenovering, troligen någon gång under 1950-talet. De flesta fönster har bytts ut, utom i sessionssal och trapphall. På fasaden mot torget har droppbleck i koppar tillkommit över fönster på frontonens nedre tandsnitt. Kopparns mörka färg gör dessa mycket framträdande på fasaden. Man kan också se att ytterdörren har en annan utformning än idag. Kulan på tornets tak verkar också saknas på fotot från 1942, skymd eller på reparation?

På bottenvåningen har ändringar i rumsindelningen gjorts, om man jämför med äldre ritningar, i hela rumsfilen mot torget. Inredning av allmänna toaletter i källarplanet finns markerat som nytt på ritningen daterad 20/10 1952. Omfattningen och planlösningen förändrades kring år 2000 sedan, då man bl a inrett en handikapptoalett.

BYGGNADSMINNE - Vimmerby rådhus blev byggnadsminne 1967. Byggnadsminnet omfattare exteriören samt interiören i sessionssalen, trapphallen och vestibulen.

Källa: Vimmerby rådhus. Utredning om byggnadens historia. Norrköping 2002-09-19. Fredrikssons arkitektkontor AB.