Stäng fönster Landskrona kn, VADENSJÖ 35:1 VADENSJÖ KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Den äldre kyrkan utvidgades 1848-50 mot öster till nuvarande utsträckning efter ritningar av Carl Georg Brunius. Som byggmästare anlitades troligen N Herrström.

PLAN OCH MATERIAL - Långhus med halvrunt kor med sakristia inrymd bakom altaret. Torn i väster med väggar i liv med långhusväggarna samt ett mindre trapphus på nordsidan. Huvudingång genom tornet i väster samt separat ingång till sakristian i öster.

Uppförd av gråsten och tegel. Äldre murar ingår i tornet och i långhusets västra parti fram till tredje travén. Putsad och vitkalkad.

EXTERIÖR - Utförd efter 1846 års ritningar med Brunius typiska detaljer ifråga om lister och omfattningar. Tornets nuvarande utformning med hög spira och trappgavlar samt korets trappgavel är dock tillkomna vid senaste sekelskiftet. Enligt Brunius ritning hade det låga tornet spetsiga gavelrösten och en låg spira.

INTERIÖR - Det relativt smala, kryssvälvda kyrkorummet präglas av det sena 1800-talets renoveringar. Altartavlan, "Låten barnen komma till mig", av J Z Blackstadius är utförd 1878-79 och omges av en samtida omfattning och skärmvägg med klassicerande stildrag. Målad i vitt och guld. Hela inredningen i övrigt, målad i ekådring och guld, liksom golvets beläggning av viktoriaplattor tillkom vid sekelskiftets renovering. Oregelfasaden är utförd efter ritning från 1867.

Brunius ritningar visar skärmvägg och inredning i sedvanlig goticerande stil med altarprydnad i form av ett kors.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.