Stäng fönster Falkenberg kn, ASKOME 2:13 ASKOME KYRKA

FÖRSAMLING 1995 ASKOME
BEFOLKNINGSTAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK
Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING
Kyrkan ligger vid vägen, centralt i den öppna odlingsmarken och omgiven av enstaka bebyggelse i norr och söder. Norr om kyrkan ligger Ätraforsdammen med kraftverk. Socknen består till största delen av kuperade skogsmarker, med öppna odlingsmarker i västra delen kring kyrkan i Ätrans dalgång.

RASERAD KYRKA / RUIN
I: Den medeltida kyrkans utformning är inte känd, men den torde varit av trä. En träkyrka, av okänd ålder, revs när den nuvarande stenkyrkan uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING
II: Den nuvarande, murade stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus och ett lika brett tresidigt avslutat korparti. I väster ett stentorn. Kyrkan uppfördes 1779-80 av murmästare Johan Friedrich Röhr (inv. 1830, ATA). År 1804 tillbyggdes ett stentorn i väster, under ledning av Christian Månsson.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR
Exteriören är relativt välbevarad från byggnadstiden. Kyrkan är utvändigt vitputsad. Kyrkan täcks av ett valmat mansardtak och tornet kröns av en karnissvängd huv med lanternin. Huvudingång genom tornets bottenvåning i väster direkt till korpartiet i sydost. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med dekorativt måleri av Johan Christian Weisstern från 1789, och samme konstnär har också försett läktarbröstvärnet med målningar. Kyrkan har ett flertal äldre inventarier från 1600- och 1700-talen, exempelvis altaruppsats, predikstol och dopfunt i trä.