Stäng fönster Torsås kn, TORSÅS 2:54 OLSONSSKA GÅRDEN

Historik
Olssonska gården utgör en av de ursprungliga gårdarna i den gamla kyrkbyn Torsås. Den är belägen i en trevägskorsning intill den gamla landsvägen Bergkvara-Vissefjärda, Allfargatan, landsvägen söder ut mot Karlskrona och Brogårdsgatan, centralt i Torsås samhälle. Olssonska gården ligger centralt inne i Torsås samhälle.
Torås strategiska läge intill en trafikerad vägkorsning som utgjort en knutpunkt mellan kust- och inlandsbygd har inneburit att Torsås sedan mycket lång tid tillbaka varit en naturlig mötes- och handelsplats. Här har t.ex. sedan 1700-talet, sannolikt tidigare, hållits årliga marknader.
Kring sekelskiftet 1900 hade Torsås utvecklats till en mindre handels- och industriort som ytterligare expanderade i och med järnvägens tillkomst i ett par etapper i början av 1900-talet. Kring 1920 fanns har flera industrier, i första hand knutna till jord- och skogsbruk. Utmed Allfargatan växte bebyggelsen fram med mindre affärs- och hantverksfastigheter.
Idag är samhället centralort i Torsås kommun. Det har bibehållit karaktären av ett litet handelscentrum med bland annat flera affärer, småindustrier, skolor, banker och kommunalhus. Flera av byggnader och småindustrier som uppfördes under 1900-talets första årtionden har rivits eller förändrats genom till- och ombyggnader, men helhetsstrukturen finns kvar.
Olssonska gården ligger centralt inne i Torsås samhälle. Den har fått sitt namn efter köpmannen H N Olsson som köpte fastigheten 1890 och här bedrev handelsverksamhet till 1918. Den var i familjen Olssons ägo ända fram till 1995, då den försåldes till Torsås kommun.
Gården speglar i sig själv samhällets utveckling från bondby till handels- och centralort. Här inrättades redan 1864, samma år som förordningen om näringsfrihet tillkom och som tillät handel utanför städerna, en handelsbod, som för övrigt är registrerad på länsstyrelsen i Kalmar som den allra första i länet. Sannolikt inreddes denna handelsbod inne i mangårdsbyggnadens östra del.
1887 flyttades handelsverksamheten till en särskild byggnad på gården, intill Allfargatan. Denna byggnad lät H N Olsson bygga om på 1910-talet till i stort sett affärshusets nuvarande utformning. Efter 1918, då H N Olsson upphör med affärsverksamheten, hyrs lokalerna ut. Handelsboden drevs på traditionellt sätt fram till slutet på 1930-talet då affärens sortiment utökades med bland annat diverseartiklar och kläder och blev ett litet varuhus. I slutet av 1950-talet blir affären ICA-butik och i slutet på 1960-talet flyttar en blomsterhandel in i lokalerna, samma typ av verksamhet som bedrivs idag.
Byggnaderna på fastigheten omges av en trädgård, till största delen anlagd av H N Olsson i slutet av 1800-talet. Den har en gammaldags, välbevarad atmosfär med mycket buskar och en uppdelning i prydnadsträdgård intill bostadshuset och en frukt- och köksträdgård som ligger i trädgårdens södra del. Prydnadsträdgården med bågformade grusgångar och rundade gräskvarter kan fortfarande skönjas. En rad fruktträd markerar gränsen mellan prydnadsträdgården och köksträdgården. Mot Allfargatan finns också ett vitmålat spjälstaket med en vitmålad dubbelgrind av tidig 1900-talstyp.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Kalmar län, Beslut - byggnadsminnesförklaring, 2004-10-01