Stäng fönster Torsby kn, MULTTJÄRN 1:9 JUHOLA FINNGÅRD

Historik
Bebyggelsen vid Juhola finngård ligger grupperad kring ett gårdstun. Förutom manbyggnaden finns ladugård, loge och stall sammanbyggda till en länga, kok- eller eldhus, bastu samt två timrade visthusbodar. Boningshuset, som troligen delvis härstammar från 1700-talets mitt, är en panelad och rödfärgad parstuga som inrymmer farstu, kåve, svenskstuga, och en stor rökstuga med tredingstak, ugn och röklucka. Gården har varit i samma släkts ägo sedan 1600-talet och innehas nu av tionde generationen.

INVENTERING FINNSKOGENS BEBYGGELSEHISTORISKA ARV TORSBY KOMMUN 1999:

GÅRDEN ANLAGD: 1700 - 1749

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Öster-Johansfolk var gårdens svenska namn. Namnet tyder på att det även kan ha funnits ett Väster-Johansfolk. Då det fanns flera på hemmanet samtidigt med namnet Johan, kan det ha funnits anledning till dessa benämningar.
1901: Manbyggnad 4 rum 17,2x7,2 m, stall, loge, lador, ladugård 31,6x7,8 m, visthusbod 6,3x6 m, visthusbod 6,6x6 m, får- och svinhus 15,6x6,9 m, kokhus 4,8x4,3 m, vedbod 5,4x5,4 m, badstuga 5,1x4,8 m, klensmedja 4,8x4,8 m. Alla byggnader i timmer och med farjtak.
1916: Rökstugan byggd 1848 och ladugården byggd 1873.
1953: Gården är numera öde sedan ett par årtionden, men bebos om sommaren av en av ägarna. Rökstugan innefattar rökstuga i ena änden och svenskstuga i andra änden med kök och förstuga i mitten. Även uthus av äldre typ finns kvar.
1976: Mangårdsbyggnad 19x7 m med plåttak, 7 uthus.
1979: Rökstugan har en total längd av 7 m och samma bredd och är säkerligen landets största. Höjden från golv till innertak är 3,48 m. Ugnen är 2,63 m hög, den är felfri och eldas i regel någon gång varje år. Ladugården ombyggdes 1928 i samma stil och storlek som den förutvarande och logen ombyggdes 1934. Stallet uppfördes 1802. Vidare finns två härbren, det södra byggt i mitten av 1700-talet och det norra 1801, samt bastu, kokhus, vedskjul och källare. I bäcken söder om gården fanns kvarn och invid bastun låg gårdens smedja. Nära ladugården fanns två "småhus", det ena för får och getter, det andra för grisarna. Vid de många slåtterängarna och de åkrar som låg utanför gårdens centrala del fanns lador och i Viggån fanns ett "fiskehus" där fisken genom en ränna fördes in i en sump från vilken den kunde hämtas vid behov. Efter Juhola-Jussis död 1939 försågs de två härbrena, källaren, vedskjulet och bastun med eternittak. Bostadshuset har försetts med ny brädfodring 1961-62, det starkt nedslitna köket återställdes till brukbart skick 1961, den 37 m långa uthuslängan försågs med nytt tak 1965 och bostadshusets 53 år gamla plåttak ersattes med ett nytt 1976. Gården omfattar nu 4 hektar åker, 338 hektar produktiv skogsmark och 129 hektar icke produktiv mark (vattenområden, berg och mossar m m), totalt 471 hektar.
1990: Gården förklarad som byggnadsminne 1/2 1971. Skyddsföreskrifterna omfattar samtliga byggnaders exteriör, byggnadsstommar och äldre inredningsdetaljer, samt det öppna markområdet kring gården.
1999: Timrat panelat bostadshus innefattande rökstuga och svenskstuga, kokhus, ekonomibyggnad innehållande ladugård, loge och stall, två loftbodar från ca 1750 resp. 1801, vedbod/avträde, jordkällare, rökbastu och lada. Ca 100 m väster om gårdstunet finns ett inristat kors i en berghäll. Det s k trollkorset tjänade att hålla onda makter borta från gården.
Länsstyrelsens beslutade 10/12 2001 att förklara Juhola finngård som kulturreservat.

KÄLLOR:
Ritning av Ludvig Mattsson 1916
Foto av Nils Keyland 1916
Foton av Albert Hämäläinen 1931
Albert Hämäläinen: Bostads- och byggnadsskick hos skogsfinnarna
Suomen Museo 1934
Värmlandsgårdar
Ritning av Ilmar Talve 1949
Finnbygden nr 2 1949
Värmlands Museum, foton
Richard Brobergs arkiv: Olov Olovsson
Olov Olovsson: Finska släktnamn i mellersta Sverige och Norge
Foton av Helmi Virtaranta 1954. 1960 och 1967
Finnbygden nr 4 1955
Finnkultur nr 3 1979
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga
Släkttavla på Juhola
Taisto Jalamo: Sverigefinnar förr och nu
Kari Tarkiainen: Finnarnas historia i Sverige 1, foto sid 225
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1827 för Östmarks församling
Olov Olovssons arkiv: Anteckning 53
Olov Olovsson: Släkten Suhoinen från Lövåsen i Sunne
Värmlands Brandstodsbolag
Solör Slektshistorielag: Finneslekter I
Olov Olovssons arkiv: Anteckning 26
Axel Nilsson: Mitt möte med finnskogen
Östmarks församlings husförhörslängder
Material från Länsstyrelsens kulturmiljöenhet
Foton av Helmi Helminen 1930

TIDIGARE INVENTERING: Byggnadsinventering 1978 , Fritidshusinventering 1976 , Fornminnesinventeringen.

FINSKA BYGGNADER PÅ GÅRDEN: Rökstuga, intakt. Kokhus, intakt. Bastu, intakt.