Stäng fönster Ragunda kn, ASPNÄSET 1:9 ASPNÄSET

Historik
Aspnäsets gård i byn Skyttmon anlades under 1700-talet. Gårdens förste ägare var Jöns Henriksson, som flyttade till Skyttmon 1751. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes sannolikt 1847 av gårdens dåvarande ägare Olof Henriksson. Huset är byggt av timmer i en och en halv våning. Fasaderna är klädda med gulmålad panel med grå detaljer och har rikt utsmyckade fönsteröverstycken och takfot i tidstypiska lövsågeridekorationer. Byggnaden har ett sadeltak, som är täckt med plåt. Den stora verandan i två våningar dominerar intrycket av byggnaden.
Huset är uppfört efter Charles Emil Löfvenskiölds typritningar och har sexdelad plan. Byggmästare P. A. Eklund har utfört rumsdekorationer, som t. ex. golv- och takmålningar. Flera av rummen har delvis bevarade, delvis rekonstruerade, originaltapeter från 1880-talet.
Till gården hör ett flertal träbyggnader från 1700-, 1800-, och 1900-talen. Inom det föreslagna skyddsområdet ligger förutom huvudbyggnaden en jordkällare, en dubbelbod, som använts som affär, en smedja, ett härbre och en tröskloge med välbevarad vandring. På gården, men utanför det föreslagna byggnadsminnets gräns, finns bl.a.en stor ladugård.
Byn Skyttmon upplevde i slutet av 1800-talet ett stort ekonomiskt uppsving i samband med skogs- och sågverksindustrins genombrott. Det som skilde Skyttmon från de flesta andra byar i Norrland var att bönderna aldrig sålde skogsmark eller avverkningsrätter i någon större utsträckning till skogsbolagen. I Skyttmon hade bönderna kvar kontrollen över virkesförsäljningen och kunde därmed få ut betydligt mer för sitt virke. Det mest påtagliga beviset på byns välstånd under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet är de stora påkostade boningshusen som uppfördes då. Sammanlagt byggdes ett tiotal "träslott", av vilka huvudbyggnaden på Aspnäset var den första.

Ur byggnadsminnesbeslut 1999.